Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro The Sun

Královnou pro-ana webu. Vážila 38 kg!

Co všechno neuděláte pro zhubnutí.

Vyhladovělá, třesoucí se, na sklonku kolapsu došla Stephanie Mooreová k počítači a e-mailem žádala o pomoc.

Stala se vzorem
Jenže žena vážící něco přes čtyřicet kilogramů nekontaktovala svou rodinu nebo záchranáře. Místo toho se pokoušela najít radu, jak potlačit svůj apetit a zhubnout ještě více.

magazin.cz

V tu chvíli byla ztracena. Dostala se do tenat takzvaných pro anorektických (pro ana) webových stránek, které doslova získaly kontrolu nad jejím životem. Zcela ji ovládly pomýlené představy o dokonalosti, které tyto stránky šíří do světa a způsobují tak především trápení a čas od času i smrt.

Stephanie byla „úspěšná“. Nejenže se stala respektovanou návštěvnicí těchto stránek, ale získala status holky z plakátu. V tomto případě té, která dalším dívkám snažícím se zhubnout, sloužila jako vzor.

Stephanie dokázala zhubnout pod osmatřicet kilogramů, více už to snad ani nešlo. Tři roky přežívala o neuvěřitelně nízkých dávkách jídla. Ke konci měla denní přísun kolem padesáti kalorií, přičemž doporučené jsou dva tisíce.

Kolaps
Jenže pak to přišlo. V září roku 2007 se Stephanie jednoduše zhroutila. „Jednoho dne jsem se prostě začala třást a brečet z toho, co se mi to vlastně děje.“

„Zavolala jsem mámu, a když přišla do pokoje, řekly jsme si, co je špatně. Obě jsme to věděly. Šla jsem k doktorovi, ten mě poslal k psychiatrovi, který mě vážil každé dva týdny po šest měsíců,“ říká Stephanie.

magazin.cz

Stephanie se dokázala vrátit na správnou životní dráhu. Aby pomohla jiným, promluvila o hrozivé praxi, která na „pro-ana“ stránkách funguje.

„Znám spoustu dívek z těch stránek, které se dostaly do nemocnice. Tyhle stránky ničí životy,“ říká otevřeně Stephanie.

Rychle pryč

Terapie u Stephanie sice slavila úspěch, ale ne vše se dá vyléčit. „Zcela jsem se uzdravila, ale některé věci mě neopustí. Už nikdy asi nebudu jíst cereálie něčím větším než čajovou lžičkou a vždycky budu kontrolovat kalorie u jídla, které jím.“

Stephanie radí dívkám, že to nejlepší, co mohou udělat, pokud se dostaly do tohoto kolotoče, je smazat svůj profil na všech takových stránkách a promluvit si s nejbližšími nebo s odborníky.

„Vychrtlost vás neudělá šťastnými. Akorát zdůrazní všechny problémy, co už máte a zničí vám život.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 89