Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro The Sun

Takhle vypadá po transplantaci obličeje

Stále je zohyzděný, ale aspoň má obličej.

Španěl, který prodělal jednu z prvních transplantací obličeje na světě, se objevil na veřejnosti. Chtěl poděkovat dárci a lékařům.

Vypadal příšerně
Pacient prozradil jen své křestní jméno. Je to Rafael a je šťastný, že vypadá, tak jak vypadá, i když na první pohled rozhodně nevypadá dobře. Jenže vypadal mnohem hůř. V podstatě neměl tvář.

„Jsem plný radosti a štěstí. Chci poděkovat rodině dárce a týmu lékařů,“ říká Rafael. Byl třetím ve Španělsku a desátým člověkem na světě, který takovou operaci podstoupil.

magazin.cz

Operace byla následkem naprosto zohyzděné tváře, kterou Rafaelovi přinesly četné nádory všude po obličeji. Ty se objevovaly kvůli vzácné nemoci způsobující abnormální růst buněk.

Zlepší se to
Rafael absolvoval složitou operaci koncem ledna. Dnes tvrdí, že v obličeji už cítí bolest, chlad i teplo, což je dobrá zpráva. Stále poněkud špatně mluví, ale s tím se počítalo. Ještě další tři měsíce nebude schopen dokonale ovládat jazyk. Pak by se to mělo zlepšit.

Rafaelův obličej je také stále nateklý. I to by se mělo zlepšit, byť je jasné, že Rafael už nikdy nebude vypadat zcela normálně.

Pacient povykládal novinářům například o tom, že fandí fotbalovému týmu Real Betis ze Sevilly. Rozhodně se ale nechce stát mediální hvězdou nebo spíše štvancem. Požádal novináře, aby ho po tiskové konferenci nechali na pokoji, stejně jako rodinu.

Těžko říct, zda ho pověstní španělští bulvární dravci vyslyší.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 111