Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro Womansday

Úžasné: tohle se dá postavit z karet!

Z obyčejných herních karet lze udělat architektonické umění.

Umělec Bryan Berg je asi jediný člověk na světě, který si vydělává tím, že staví architektonická díla z herních karet. Přestože vystudoval architekturu na Harvardu, tvrdí, že se učil jako každý jiný – metodou pokusu a omylu.

„I po všech těch letech, co to dělám, se stále učím novým věcem,“ říká Bryan. Inu, těžko se tomu věří, tohle je totiž opravdu jedinečné.

Hrad od Disneyho
V tomto případě si Bryan jako předlohu vypůjčil jeden z hradů, které stojí v Disneylandu. Pracoval na něm třicet dní a využil přitom na tři tisíce balíčků karet, čímž stanovil Guinessův rekord v disciplíně největších stojících staveb z karet.

magazin.cz


New York City

V tomto případě jako předloha posloužila část města New York. Komplex staveb vznikl v roce 2005 za pouhých deset dní, přičemž bylo použito na 178 000 karet. Nechybí známé budovy jako Chrysler Building či Empire State Building.

magazin.cz


Státní dům na Rhode Island
Na ostrově Rhode Island stojí tato budova, akorát z cihel a cementu. Bryan na ní potřeboval 22 000 karet, které složil za tři dny.

magazin.cz


Pekingská olympiáda
Když byla v roce 2008 Olympiáda v čínském Pekingu, nemohl si tuto příležitost nechat talentovaný umělec ujít. Vzal 140 000 karet a za dvacet dní z nich vytvořil olympijský stadion i část olympijské vesnice.

magazin.cz


Hotelový pokoj
Když v roce 2009 hotelový řetězec Holiday Inn otevíral jeden ze svých nových hotelů v USA, nechal Berga, aby vytvořil skutečný pokoj pouze z karet. Použito bylo 200 000 karet a teprve podruhé v kariéře na něj Bryan použil lepidlo.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109