Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Švýcaři: Umíme čokoládu, která brání vzniku vrásek

Největší světový výrobce čokolády oznámil, že vyvinul čokoládu, která zpomaluje stárnutí a vznik vrásek. Prý tak reaguje na poptávku po zdravých potravinách.

Firma Barry Callebaut tvrdí, že zákazníci, kteří by jedli každý den jednu dvacetigramovou tyčinku jejich čokolády plné antioxidantů, by zpozorovali zlepšení pružnosti a hydratace pokožky. Testy výrobce to prý prokázaly.

Nová technologie = větší možnosti
Vědci již dříve zjistili, že tmavá čokoláda může prospívat zdraví. Díky vysokému obsahu antioxidantů čili flavanolů může snižovat krevní tlak a zmenšovat riziko mrtvice.

Švýcarský výrobce teď prý přišel s novou technologií, která umožňuje při výrobě čokolády uchovat větší procento cenných flavanolů. Čokoláda takto vyrobená by tedy měla být ještě zdravější než běžná tmavá čokoláda.

Nebo je to blbost?
Ne všichni odborníci jsou ale přesvědčeni, že antioxidanty mohou mít viditelný vliv na stav pokožky.

"Existuje celá řada solidních studií, které ukazují, že flavanoly mohou mít pozitivní vliv na prokrvení. Mohou snižovat krevní tlak, a tak nepřímo předcházet rozvoji kardiovaskulárních chorob. Jejich vliv na kůži nebo výkon mozku ale tak jasně prokázán není. Jsou tu fakta, která tuto domněnku mohou podporovat, ale nejsou konzistentní. Možná je to tak, že zvýšené prokrvení tkání může také působit na zdraví pleti nebo na paměť," řekl reportérům agentury Reuters Richard Hurrell, profesor výživy na Švýcarském federálním institutu technologie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11