Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lékařské vyšetření / foto: sxc.hu

Muž zemřel na rakovinu dělohy

Téměř neuvěřitelný případ...

Sedmatřicetiletý Vincent Liew pět let čekal na ledvinu, která mu měla radikálně zlepšit život. Místo toho ho zabila.

Jediný případ
Ledvina pocházela od ženy, která trpěla rakovinou dělohy. Ona sama ani její lékaři o tom ale nevěděli. Nemoc u ženy objevili až při podrobné pitvě po transplantaci orgánu. I pak se ale domnívali, že příjemce nemůže nemoc dárkyně ohrozit.

Sedm měsíců po transplantaci však Vincenta Liewa zabila rakovina. Následná pitva prokázala, že se rozšířila právě z nové ledviny. Postup lékařů teď projednává soud a podle agentury AP jde o jediný zaznamenaný případ, kdy se rakovina dělohy přenesla transplantací.

Věděl to a riskl to
Liew trpěl těžkou cukrovkou a třikrát týdně musel docházet na dialýzu. Když se naskytl vhodný dárce, byl mladý muž nadšený. A i když se ukázalo, že dárkyně trpěla vážnou nemocí, rozhodl se ledvinu si nechat.

Jeho lékař Thomas Diflo mu totiž řekl, že by bylo "extrémně neobvyklé, aby muž dostal rakovinu dělohy."

Tento případ je sice kuriózní, ale nikoliv ojedinělý.
Odhaduje se, že například v roce 2007 se pravděpodobně od dárců nakazilo rakovinou, tuberkulózou nebo virem HIV celkem 23 z celkového počtu 28 000 recipientů orgánů. Dvanáct jich nemocem podlehlo.

Ve Spojených státech ale na transplantaci čeká 107 000 osob. A jen v loňském roce jich více než 900 zemřelo, než se orgánu dočkali.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 35