Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Iron Man 2 / foto: Bontonfilm

Iron Man: Železný pohodář podruhé

Charakterizovat filmového Iron Mana jedním slovem, tak by to slovo bylo „ležérní“. Jednička byla pohodička a ani dvojka není žádné drámo.

Děj si tak mírně plyne směrem vpřed, akčních scén je pomálu a v podstatě je to, stejně jako první díl, spíš konverzačka než mlátička. Příběh není podstatný... a ani padouch se moc nepředře a jeho hlavní zájem je dostat zpátky svého ptáčka. (Okřídleného ptáčka, aby nedošlo k omylu.)

magazin.cz

Dvojka je dvojka
Iron Man je prostě dvojka a má všechny vlastnosti dvojek. Kupříkladu tu, že je ve filmu všeho víc. Dvakrát víc. Máte tu dva Iron Many. Dva záporáky. Dvě sexy holky (dobře, jednu už lehce odkvetle a vyhuble sexy, ale pořád ještě sexy). Dokonce i dvě akční scény. Prostě na základě klasické producentské úvahy: „Dejte tam všechno, co se divákovi líbilo – a ve větším množství“.

Té samé producentské úvahy, která má na svědomí ty nejhorší splácaniny všech dob. U Iron Mana to má sice nakročeno stejným směrem, ale naštěstí film provede jen půlkrok a pak se zastaví a nalije si whisky.

Ano, v záplavě nových postav se trochu ztrácejí ty původní, které si divák oblíbil. Ano, v záplavě nových motivů se ztrácí děj. A ano, v záplavě snahy o humor se ztrácí lehkost. Všechno to je pravda a opravdu dochází k úbytku kvality, ale pořád ještě v rámci povolené kvóty. I přes všechny výtky je dvojka stále skoro stejně zábavná a stále hladce klouzající očními důlky přímo do mozku.

magazin.cz

Kovová přesdržkovka
Pokud jste jedničce vyčítali špatné akční scény a navíc jejich nedostatek... tak u dvojky je situace kopírákoidně stejná. Dobře, akční scény jsou tam dvě... a ta první je docela dobrá, ale pak dlouho nic, a když na konci dojde na finále, kde na hrdinu vystartuje celá armáda, následuje jen nijak extra zábavná letecká honička a pak krátký pěstní souboj.

Vážně? Máte superhrdinu a jediné, co s tím dokážete udělat, je pěstní souboj na trávníčku? Navíc trvající pár vteřin? Co na slově „superhrdinský“ tvůrci nepochopili?

magazin.cz

Sólo pro...
Co chybí na akčnosti, to je přidáno hereckým kreacím. Mám pocit, že film vznikl jen pro to, aby se Sam Rockwell a Robert Downey Jr. (pro kterého je Iron Man to samé, co byli Piráti z Karibiku pro Johnnyho Deppa) mohli vyblbnout.

Jsou tam scény, které nemají žádný jiný význam, než předvést jejich zhulenou exhibici. No, taky psal scénář Justin Theroux, autor filmu Tropická bouře, takže si můžete udělat představu.

magazin.cz

Ošoupaný Iron Man
Takže ano, druhý Iron Man už nemá tak nablýskanou kastli a na některých místech je lehce potažen rzí. Zůstaly všechny chyby jedničky a přidala se i většina chyb dvojek... ale hlavně díky hercům a konverzačním hláškám se dá na film pořád koukat.

Jestli se ale bude dělat další díl, tak doporučuju najmout na režii akčních scén jiného režiséra... nebo se na ně úplně vykašlat, všechny postavy zavřít do jedné místnosti a nechat je se spolu hodinu a půl bavit. Možná to tak bude zábavnější.

magazin.cz


IRON MAN 2, USA 2010, 124 min. Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Sam Rockwell, Mickey Rourke, Gwyneth Paltrowová, Scarlett Johanssonová

Hodnocení: 7/10
V kinech od
29. 4. 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9