Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Gayové jsou jako ženy. Používají celý mozek!

Vědci přišli s překvapujícími zjištěními.

Homosexuálové - podobně jako ženy - používají k zapamatování obličejů obě poloviny mozku. Jsou v tomto ohledu mnohem schopnější než heterosexuálové. Prokázal to nový kanadský výzkum.

Zapojují obě poloviny
Při poznávání povědomých tváří hraje důležitou roli komunikace mezi pravou a levou částí mozku. Heterosexuální muži užívají k identifikaci známých tváří především pravou hemisféru. Ženy - a jak se ukázalo, i gayové - jsou schopni do tohoto úkolu zapojit obě poloviny mozku.

"Naše výsledky ukazují, že homosexuální muži i heterosexuální ženy tváře kódují bilaterálně. To jim umožňuje rychlejší přístup k uloženým informacím," vysvětluje autorka studie Jennifer Steevesová z York University v Torontu.

Leváci lepší než praváci
Dobrovolníci si měli zapamatovat deset černobílých fotografií tváří, na nichž, jak uvádí list Metro, chyběly uši a vlasy. Pak vědci tyto fotografie promíchali s padesáti dalšími, podobně upravenými snímky a studované osoby měly za úkol znovu z celého souboru vybrat tváře, které již viděly.

Vědci také zjistili, že heterosexuální leváci si pamatují tváře lépe než heterosexuální praváci a dokonce i leváci-gayové. Vztah mezi praváctvím a leváctvím a sexuální orientací není sice ještě uspokojivě prozkoumán, ale již dřívější studie ukázaly, že u homosexuálů je o 39 procent vyšší pravděpodobnost, že budou dávat přednost levé ruce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55