Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lady Diana / foto: Archiv

Ochutnejte! Džem z vlasů princezny Diany

Skleničky džemu, který prý obsahuje vlasy princezny Diany, jsou na prodej v rámci výstavy surrealistického umění.

Malá porce vlasového džemu přijde zájemce na 5 liber (150 Kč). Je to prý jak umění, tak i jídlo - alespoň to tvrdí tvůrce neobvyklého artefaktu Sam Bompas, zakladatel cateringové firmy Bompas and Parr.

Vlasy z eBaye
Umělec tvrdí, že při přípravě kuriózní sladkosti napřed namočil chomáček vlasů princezny, která zemřela ve věku 36 let v roce 1997 v Paříži, do ginu. Tuto směs smíchal s mlékem a s cukrem, čímž vznikla sladkost připomínající slazené kondenzované mléko.

Vlasy prý zakoupil přes eBay za 10 dolarů (200 Kč) od amerického dealera, který se specializuje na prodej vlasů celebrit. (Princezna musela mít opravdu hodně vlasů: jsou na prodej neustále.)

Marmeláda k přemýšlení
Neobvyklé pochutiny jsou součástí výstavy Surreal House v Barbican Gallery. Kurátoři této prestižní galerie Bompase požádali, aby vytvořil surrealistické dílo a užil přitom médium jídla. Džem s vlasy Diany má podle mladého umělce přinutit návštěvníky, aby se zamysleli nad tím, jakým způsobem jsou veřejnosti potraviny představovány reklamou a marketingem.

"Přemýšleli jsme o tom a dospěli jsme k závěru, že nejobyčejnější jídlo je džem. Tak jsme z ní udělali surreálný objekt," řekl autor reportérům listu Metro.

Další chuťovky
Vlasová pochoutka je součástí celé řady "okultních džemů" vytvořených pro výstavu Samem Bompasem.

Najdete tu i sladkosti s pískem od Cheopsovy pyramidy v Egyptě nebo s dřevem z Nelsonovy lodi Victory. Všechny tyto pochoutky jsou i ke koupi v muzejním obchodě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34