Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlost / foto: shutterstock

Víte, co je kyberšikana?

V informačních technologiích se skrývá nebezpečí...

O klasické šikaně na školách se dnes již přece jen více mluví a školy se ji učí řešit. Je to hlavně zásluhou vzdělávacích institucí, různých neziskových organizací a nadací (například www.minimalizacesikany.cz), které s ní dlouhodobě bojují a snaží se o problému mluvit nejen s dětmi, ale i s rodiči a pedagogy.

Poslední dobou se s šikanou spojuje nový nepříjemný fenomén – takzvaná „kyberšikana“. Jde o zneužívání moderních technologií pro obtěžování nebo vyhrožování ostatním lidem.

Neznámý teror
U dětí se díky většímu rozšíření moderních technologií s kyberšikanou setkáváme stále častěji. Většinou si bohužel neuvědomují, co jejich činy mohou způsobit (60 % dětí pojem kyberšikana nezná nebo neví přesně, co znamená).

Z tohoto důvodu se jim o ní také hůře mluví, i když psychické následky z takového pronásledování mohou být stejné jako ze surového bití. Typickým případem jsou třeba výhružné SMSky, volání v pozdních nočních hodinách, vulgární e-maily nebo tajné focení a natáčení oběti v ponižující situaci a umístění videa na internet. V každém případě se jedná o velmi vážnou situaci.

Nenechte se zdeptat

magazin.cz

Podobná „legrace“ může v krajním případě vyústit až v sebevraždu – a to nejenom u dětí, ale také například u pedagogů. Navíc trestné je už jenom samotné soustavné obtěžování (takzvaný stalking).

Pokud se tedy s kyberšikanou v nějaké formě setkáte, rozhodně problém nepřecházejte mávnutím ruky. Zkuste si s postiženým promluvit, nabídnout mu svou pomoc a případně kontaktujte odborníka.

Bezplatná anonymní poradna je například na www.nadaceo2.cz/kybersikana, kde také můžete nalézt podrobnější informace a další kontakty.

Odpovězte na otázku a vyhrajte dva mobilní telefony HTC Tatoo!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14