Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oscar / foto: repro Vinubuzz

Transplantovali mu celý obličej. Jak vypadá?

Španěl je prvním člověkem, který podstoupil tak náročnou operaci.

Jednatřicetiletý Španěl známý pouze pod jménem Oscar podstoupil před několika měsíci kompletní transplantaci obličeje. Jako první na světě. Teď ukázal výsledek veřejnosti.

Obličejová maska
Oscar s velkými potížemi promluvil na konferenci Vall d'Hebron, kde poděkoval doktorům a rodině dárce tkáně.

V průběhu čtyřiadvacetihodinové operace museli lékaři Oskarovi rekonstruovat celý obličej, včetně čelisti, tváří, zubů, svalů či očních víček. V podstatě mu na tváři vytvořili jakousi masku.

Vedoucí týmu chirurgů, doktor Joan Pere Barret, se nechal slyšet, že se Oskarovi vrátí 90% funkcí jeho tváře. Nejprve však musí podstoupit zhruba osmnáctiměsíční terapii.

Už nyní je Oscar schopen mluvit, byť velice obtížně, dokáže jíst měkké jídlo, do tváře se mu vrátil cit a ovládá některé svaly.

Problémy překonány
Krátce po operaci se objevilo dobré znamení – Oscar totiž musel být oholen, protože mu hned začaly růst vousy.

Tělo však začalo nový obličej odmítat později. První krize se objevila po měsíci od operace, druhá mezi druhým a třetím měsícem. Lékaři však obličej zachránili.

Oscar každopádně udělal velký pokrok a může být rád za každou maličkost, kterou s obličejem může dělat. Před operací totiž nedokázal ani sám dýchat nebo jíst.

Důvodem tak dramatického poškození tváře je to, že se Oscar, povoláním farmář, omylem střelil puškou do tváře.

Záběry z tiskové konference

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 57