Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Podvod! Jeden z nejstarších lidí na světě už dávno zemřel

Rodině se dařilo podvádět 30 let.

Když se sociální pracovníci tokijské radnice rozhodli, že navštíví nejstaršího obyvatele města a složí mu poctu, rozhodně netušili, jaké je čeká překvapení.

Našli mumii
V posteli, kde měl ležet 111letý Sogen Kato, našli pouze mumifikované tělo, které bylo oblečeno do spodního prádla a přikryto přikrývkou.

Sogen Kato se narodil v roce 1899 a zemřel v roce 1980. Tedy před celými třiceti lety! Jenže rodina to tak nějak zapomněla oznámit a naopak přiživovala příběhy o nejstarším muži Tokia a jednom z nejstarších Japonců. Ti se tradičně dožívají vysokého věku.

Pan Kato byl dokonce považován za jednoho z pěti nejstarších lidí na světě. Jak se ale ukázalo, celé to byl jeden velký podvod.

Chtěli peníze
Nyní zbývá rozplést, kdo že vlastně podváděl. Rodina tvrdí, že stařec se považoval za žijícího Buddhu a jeho přáním byla posmrtná mumifikace. Oznámením o jeho smrti nechtěli narušit jakousi posvátnou auru.

Pravděpodobnější ale je, že se rodina rozhodla smrt nenahlásit z důvodu inkasování penze jak pana Kato, tak jeho zesnulé manželky. Jen od roku 2004 takto získali v přepočtu 1,4 milionu korun.

Rodina bude muset peníze nejspíš vrátit a možná bude potrestána i jinak. A na světě je oficiálně o jednoho pamětníka 19. století méně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4