Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nebuďte už otloukánkem. Naučíme vás zvládat ´borce´!

Zvládání konfliktů není jednoduché, ale dá se naučit.

Nepříjemný pocit, který si odnášíme z konfliktu, ve kterém jsme nedokázali uhájit své pozice, ačkoliv jsme byli v právu, mívá nepříjemnou pachuť ještě dlouho poté. Nepříjemný šéf, dotěrný muž v baru, vtipálek, který přestřelí a dovolí si příliš, znuděná prodavačka, která odmítá udělat to, co je její povinností, partner, který si na vás jen vylil zlost po celém dni…

Zaspání je běžné
To jsou všechno příklady konfliktních situací, kdy se vyplatí vědět předem, jak zaregovat a s čistým štítem uhájit svou pozici. Asertivně, slušně, taktně a pohotově. Právě s onou pohotovostí bývá největší problém.

Většinou nás totiž ty nejlepší slovní reakce napadají až dlouho poté, co by byly aktuální. Není proto špatné znát některé způsoby, jak reagovat ještě dříve, než jakákoliv podobná situace vznikne.

Sebevědomí je základ
Základem, který vám pomůže při uplatňování všech metod, je především zdravé sebevědomí. Posilovat je můžete i díky správným reakcím a schopnosti zareagovat. Nenechte se mýlit, váš protějšek vždy pozná, byť často jen podvědomě, s kým má tu čest a proti seběvědomému člověku, který se nehroutí po první invektivě, si příště dovolí mnohem méně.

Neodporujte!
Jednou z klasický technik slovní sebeobrany je technika otevřených dveří. Tam, kde váš protihráč očekává, že narazí, že budete odporovat, nesouhlasit a tím mu dáte záminku k dalšími pokračování, jej překvapíte. Prostě odsouhlasíte to, co právě řekl.

Pokračuje? Odsouhlasíte jeho tvrzení opět. Pokud však nechcete v druhém vzbudit dojem, že vás naprosto zatlačil do kouta, pomozte si ironií.

Cože? Nerozumím?
Druhá strana díky využití ironie pozná, že vás souhlas není projevem poraženectví a podřízení se, ale spíše projevem nechuti se dále o tématu bavit.

Podobná je i technika, kdy zkusíte naprosto překroutit to, co váš partner říká. Děláte, že jste nahluchlí a některé ze slov převedete do úplně opačného smyslu. Jde ale samozřejmě o provokaci, takže je třeba také zvážit vůči komu techniku nahluchlého použít.

Není hluchý jako hluchý

Vedle techniky nahluchlého vám mnohdy pomůže také technika hluchého. Na narážky a pomluvy prostě nijak nereagujete, mlčíte a získáváte čas. Cokoliv poté řeknete, bude mít mnohem větší váhu, než když hned druhému vstoupíte do řeči a začnete se obhajovat.

Opatrně ale na to, jak před svým protějškem působíte. Aby neměl pocit, že si může dovolit cokoliv, včetně vulgarit, odejděte z místnosti, abyste dali jasně najevo, že takto se bavit nehodláte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11