Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zrůdná praktika: Mrzačení obřízkou

Jednou z neotřesnějších tradic na světě je obřízka.

Obřízka je pojem spojený s africkým kontinentem. Je praktikována již po staletí a jako tradiční způsob, jak zajistit zejména panenství nevěsty až do sňatku, se ji nyní nedaří vymýtit zejména právě na tomto světadíle.

V historii se setkáváme jak s mužskou, tak ženskou obřízkou, které byly poprvé zaznamenány u semitských kmenů. Mužská obřízka byla vykonávána v rámci náboženství islámu, ale i v židovském a křesťanském.

Zlá tradice
Přestože hlavním důvodem ženské obřízky je zajištění panenství, u mužské obřízky se jednalo vždy zejména o důvody zvyku než o zajištění panictví do sňatku. Snaha o odstranění bolestivé tradice obřízky je spojena v současné době s cestou žen ke svobodě a ani v 21. století se nedaří tuto praktiku odstranit.

Nyní je ženská obřízka vykonávána běžně v oblasti rovníkové Afriky a v některých oblastech arabského světa.

Neženská žena

Důvodem k provádění ženské obřízky je nejen trestání nevěry a požadavek panenské nevěsty, ale i snaha oslabit sexualitu ženy, která je vnímána jako nevhodná a nežádoucí.

Ženská obřízka může mít mnoho podob, vždy se však jedná o zákrok nesmírně bolestivý a prováděný brutálně často nečistými nástroji nebo dokonce jinými předměty jako například střepy nebo rozpáleným železem. Zákrok, který má za následek nejen fyzické znetvoření, ale i psychické újmy, je však považován za tradiční a v souladu se zvyky a morálkou.

Hluboce zakořeněné pověry

Podle současných údajů je přinuceno k podstoupení zákroku až 6 000 dívek denně, nejvíce je tomu v Súdánu, kde se týká až 90% žen. V Keni ji praktikuje téměř 40 etnických skupin. Vedle důvodů ospravedlňujících obřízku v souladu s tradicí a zvyklostmi se v rámci afrického kontinentu objevují také pověry, jako například o usnadnění porodu, zlepšení zdraví nebo nebezpečnosti dotyku klitorisu pro muže.

Ve skutečnosti však ženská obřízka vede v dnešní africké společnosti především k větší promiskuitě a dřívějšímu zahájení sexuálního života, což s sebou přináší samozřejmě značné negativní důsledky. Provedení obřízky bývá totiž spojeno s uvedením do stavu dospělosti. Naopak pokud by obřízka nebyla provedena, dívka bude vydělena ze společnosti a neprovdá se.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26