Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Švédové volili kačera Donalda, Ježíše i Harryho Pottera

A koho byste chtěli vy?

Ve všeobecných volbách vyjádřili obyvatelé Švédska i pár neobvyklých přání. Přes 120 lidí například dalo hlasování najevo, že by rádi, aby jejich zájmy zastupoval kačer Donald.

V této severské zemi jsou povoleny i ručně psané hlasovací lístky. Voliči je většinou užívají k tomu, aby vyjádřili preferenci pro nějakou standardní politickou stranu, ale občas se na nich objeví i kuriózní volby.

Švédská volební komise ve čtvrtek zveřejnila seznam "kandidátů", kteří se na takových ručně psaných lístcích objevili.

"Moje strana" získala čtyři hlasy, "Já sám" dostal dva hlasy a podobně dopadl i Ježíš, Ježíš Kristus a Bůh. Král získal v tomto království tři hlasy - zřejmě od lidí, kteří by chtěli, aby jim vládl přímo, bez pomoci parlamentu.

Selský rozum chceme taky!
Jeden člověk dokonce napsal, že by rád, aby ve Švédsku vládl "selský rozum". Po jednom hlasu dostali Harry Potter, myšák Mickey a "strana povalečů".

Kromě takových velmi osobních přání se ale podle agentury AFP dostalo podpory i několika kuriózním neparlamentním stranám.

Mezi největší z nich patří Pirátská strana a Feministická iniciativa, které dostaly těsně pod jedno procento hlasů. Strana důchodců dostala 0,1 procenta, Strana pro tvrdý alkohol našla 237 příznivců a Strana zdravotní péče shromáždila 185 příznivců.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3