Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Překvapivé! Mírné pití v těhotenství dítě neohrožuje

A to se těhotným zakazuje každá kapka alkoholu!

Těhotné ženy bývaly vždy upozorňovány, aby se vyhýbaly alkoholu. Nové výzkumy ale přišly s překvapivou skutečností. Jeden až dva drinky týdně neznamenají pro vývoj dítěte žádnou hrozbu.

Lepší výsledky
Děti narozené matkám - mírným pijákům - netrpí žádnými mentálními poruchami. Uvádí to studie zveřejněná v odborném časopise Journal of Epidemiology and Community Health.

Vědci naopak zjistili, že chlapci narození ženám, které si dopřály např. sklenku vína týdně, měli lepší výsledky testů zaměřených na kognitivní funkce.

Vědci sledovali více než 11 000 dětí a jejich matek, které uváděly, jak byly zvyklé pít během těhotenství. Děti potom kontrolovali ještě ve třech a pěti letech.

Nepít jako duha!
Jak ale experti zároveň varují, nový objev neznamená, že by těhotné ženy měly začít pít.

"Je tu totiž nebezpečí. Když nastávající matky výsledky našeho bádání pochopí jako signál, že mohou trochu pít, přestanou mít obavy, pití přibude a ony svému dítěti ublíží," tvrdí Chris Sorek z organizace proti alkoholu Drinkaware.

Ačkoli malé množství alkoholu neškodí, potvrdilo se, že více než sedm sklenek týdně vede u dětí ve zvýšené míře k hyperaktivitě a mentálním poruchám.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14