Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ann Arscottová / foto: Shutterstock

Záhada: Nemůže mluvit, ale zpívat ano!

Neuvěřitelný životní příběh.

Ann Arscottová se živila jako profesionální jazzová zpěvačka po klubech na celém světě. Soutěžila dokonce v jedné britské televizní soutěži.

Komunikuje zpěvem
Jenže pak ji postihla těžká mrtvice. Sice přežila, ovšem už nemohla mluvit a ztratila tak základní způsob komunikace.

Jenže pak nejen ke svému překvapení zjistila, že stále dokáže zpívat. Své oblíbené písně nyní zazpívala také na jednom koncertu.

Sedmačtyřicetiletá žena sice ke komunikaci používá tabulku s písmeny a má problém sestavit kompletní věty, ovšem stále dokáže zpívat, a tak většinou komunikuje právě zpěvem.

Paní Arscottová začala zpívat ve velice útlém věku a v osmnácti letech se z ní stala profesionálka.

Vysvětlení
„Zpívala jsem po celém světě. V Japonsku, v Evropě, v divadlech, v klubech, na otevřených koncertech,“ popisuje Ann Arscottová.

Ale mrtvice její kariéru loni utnula. Sice se poměrně rychle zotavila fyzicky a začala se opět hýbat, řeč se však nevrátila. Pouze zpěv.

Nyní Ann pochopitelně už nezpívá profesionálně, nýbrž ve sboru a doufá, že se její stav bude nadále zlepšovat.

Lékaře zvláštní jev zase tak nepřekvapil. Ann trpí postižením známým jako aphasia. Došlo u ní tedy k poškození mozku, který má na starost řeč. Ovšem hudba překvapivě aktivuje jinou část mozku, a pokud ta není poškozena, může dotyčný zpívat, aniž by dokázal mluvit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 23