Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Hon na radioaktivní myš!

Americké úřady zatím marně loví radioaktivního hlodavce.

Úřady ve státu Washington se zatím bezvýsledně snaží polapit myš, žijící na místě, kde se kdysi vyráběly nukleární zbraně. Hlodavec je plachý, ale prozradily ho radioaktivní bobky.

Králík úspěšně chycen

Hon na myš začíná pouhé tři týdny po úspěšném lovu na radioaktivního králíka. I tato honička se odehrávala na pozemku hanfordské nukleární továrny.

Jak uvádí místní list Tri-City Herald, úřady už nastražily na myšku šedesát pastiček. Dvě myši se do nich sice chytily, ale ty byly zcela obyčejné.

Radioaktivní myší i králičí bobky se našly ve stejné oblasti, což vede firmu, která má za úkol místo vyčistit, k domněnce, že zdrojem záření by mohl být znečištěný vodní zdroj.

Nukleární úklid

Washingtonské ministerstvo zdravotnictví vydalo prohlášení, v němž tvrdí, že veřejnost ohrožena není.

Hanfordské reaktory vyráběly pro americký nukleární arzenál plutonium v letech 1944 až 1987. Právě odtud pocházela i nálož první a druhé jaderné bomby, tedy těch, které byly shozeny na Hirošimu a Nagasaki.

Celá oblast továrny teď prochází velmi náročným úklidem, jehož úkolem je zajistit, odvézt či zneškodnit velké množství tekutého i pevného odpadu, který tu zůstal po výrobě plutonia z hornin bohatých na uran.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9