Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Saw 3D / foto: HCE

Nepříliš dobře nabroušená Saw 3D

Poslední (doufejme) díl hororové ságy, která měla skončit prvním dílem.

Natočit dobrý film, to je umění. Přijít s dobrým nápadem je ještě větší. Prvnímu dílu Saw se podařilo obojí. Byl to jednak atmosférický a temný film... a jednak se to dalo snadno napodobit.

A tak se natáčely další a další epizody, atmosféry a temnoty ubývalo, stejně jako děje a charakterů - a na konci zbylo už jen čisté torture porno, film, ve kterém se brutálně mučí halda nezajímavých postav. Důvody a děj jsou zbytečné. U posledního, šestého dílu, to přestalo bavit i diváky, takže se tvůrci rozhodli sérii uzavřít a to ve 3D.

magazin.cz

Třírozměrná brutalita
Především divák rychle zjistí, že mučení v 3D působí spíš pouťově než děsivě. Je to taky tím, že aby film byl aspoň trochu třírozměrný, musí být věci jasné a čisté. Čili vnitřnosti jsou neonově zářivé, krev připomíná jahodový sirup a střevy byste si klidně ozdobili vánoční stromeček.

Ale co je horší, tvůrcům došla fantazie i co se týče mučení. Trhání zubů? Probodávání? Dokonce jenom oběšení? Zívačka. Aby to bylo pestřejší, tak jsou do toho ještě prostřihy na lidi, kteří přežili (či nepřežili) Jigsawovo řádění a jak se jim to povedlo (nebo nepovedlo) - čímž je děj sice nadupanější, ale ne děsivější.

Příběh už se ani netváří, že by měl dávat nějaký smysl. Je tu použité obvyklé schéma „hrdina jde a (ne)zachraňuje své kolegy, připoutané na zabijákovy vychytávky“ a do toho je pátrání policistů po novém Jigsawovi. Nástupce původního Jigsawa má charisma plastikového kuřecího stehna... a zřejmě zmutoval v Terminátora, protože dokáže bez problémů vykydlit celou policejní stanici. Proč se vůbec namáhá s pastmi?

magazin.cz

Úmorné zabíjení
Atmosféra a napětí v posledním díle úplně chybí. Je to jen procházka mučírnou. Zatímco jednička (a občas i nějaký z dalších dílů) se ještě o něco snažila, tak sedmička už oslovuje pouze první signální soustavu. Jasně, na diváka obvykle zabere, když si někdo probodává tělo nebo si trhá zuby, ale je to ten nejjednodušší způsob jak na něj zapůsobit. Je to asi jako kdybyste šli na komedii a tam by vás uvaděčka hodinu a půl lechtala. Ano, taky se budete smát, ale na konci budete spíš otrávení než nadšení. Což je případ Saw 3D.

Na druhou stranu je kladem filmu to, že je krátký a celou dobu se tam něco děje. Umírá se tam tak často, že vás to sice nebude moc brát, nebudete mít ani čas si k někomu udělat vztah a fandit mu, ale díky tomu tempu se ani nebudete nudit.

3D tu je snad využito pořádně jen jednou nebo dvakrát, jinak to není zase nic převratného a spíš je to barevné dioráma než druhý Avatar. Ale pokud je tohle cena za to, že série Saw konečně skončí, tak ji rád zaplatím.

magazin.cz

Posedmé a naposledy (snad)
Posedmé vstupujete do toho samého domu hrůzy. Některé atrakce se trochu obměnily, některé přibyly, ale už v podstatě víte, kde na vás co bafne, co se kde stane, takže pokud netrpíte sklerózou, nic vás moc nevyleká.

Některé scény drobně polechtají váš žaludek, ale stejně mi přijde, že tohle je první díl série přístupný i malým dětem. A tak to má být. I malé děti se musí naučit, že pokud si nebudou vážit života, přijde hodný strýček a rozřeže je na kusy.

Saw 3D, USA 2010, 90 min., Režie: Kevin Greutert. Hrají: Sean Patrick Flanery, Cary Elwes, Costas Mandylor.

Hodnocení: 4/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 22