Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
John Lennon / foto: bandswallpapers.com

Záchranář: Držel jsem v ruce srdce Johna Lennona

Newyorský lékař vzpomíná, jak se snažil zpěváka zachránit.

Doktor Steven Lynn, který se snažil zachránit život Johnu Lennonovi postřelenému šíleným fanouškem Markem Chapmanem, vzpomíná na poslední chvíle života legendárního zpěváka skupiny The Beatles.

Čtyři kulky

Steven Lynn se rozhodl v dokumentu CNN promluvit o dramatické noci Lennonovy smrti 8. prosince 1980. Promluvil i Lennonův vrah Mark Champan, který za svůj čin dodnes pyká ve vězení.

Doktor Lynn, který osudné noci řídil oddělení první pomoci v newyorské Rooseveltově nemocnici, vypráví, jak na oddělení vešel policista nesoucí zakrvácené tělo Johna Lennona. A on začal bojovat o zpěvákův život. Lennon byl střelen čtyřikrát a jedna z kulek mu roztrhla aortu.

"Dva policisté se najednou objevili zpoza rohu. Jeden z nich měl přes rameno tělo. Držel ho jako hasiči, když vynášejí raněné. Druhý křičel: ´Střelná zranění, beze známek života!´ A měl pravdu, nenašel jsem puls, ani krevní tlak, prostě žádná odezva," vzpomíná lékař.

Ačkoliv bylo jasné, že je jen malá šance na úspěch, Lynn se rozhodl bojovat. Otevřel Lennonův hrudní koš a začal provádět přímou masáž srdce. Ale stejně rychle, jak krev do těla přibývala infúzemi, tak i odtékala ranami.

Yoko Ono se zhroutila a mlátila hlavou o zeď
"Zkoušel jsem to patnáct, dvacet minut. Pak už bylo jasné, že se nic víc nedá dělat, a Johna Lennona jsme prohlásili za mrtvého," dodává Lynn.

Zpěvákova manželka Yoko Ono, která viděla, jak byl její muž postřelen, čekala ve vedlejší místnosti. Když jí oznámili, že Lennon je mrtvý, zhroutila se.

"Myslím, že jsem řekl něco jako: ´Mám pro vás špatné zprávy. I přes naše veškeré úsilí se nám nepodařilo vašeho manžela zachránit. Je mrtvý.´ Ono se sesula na betonovou podlahu oddělení a začala hlavou mlátit o zeď. Dal jsem jí za hlavu ruce, protože jsem se bál, že by si mohla ublížit," dodal Lynn.

Chtěl jen slávu
Lennonův vrah Mark Chapman, kterému je dnes 55 let, se přiznal, že se vraždou prostě chtěl proslavit. Uvažoval o tom, že by mohl zabít Elizabeth Taylorovou, ale nakonec se rozhodl pro Lennona, protože se k němu mohl snáz dostat. Chapman teď tvrdí, že veškeré jeho psychické problémy pominuly.

"Můj život se obrátil díky Ježíši Kristovi. To mi pomohlo a všechno ostatní je nepodstatné," tvrdí zpěvákův vrah.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7