Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilovaní / foto: sxc.hu

Hormon lásky: Pomůže i od bolestí hlavy

Láska je všemocná.

Hormonu oxytocinu se přisuzuje schopnost vyvolávat pocit důvěry a upevňovat mezilidské vztahy. Nová studie ukázala, že může také pomoci těm, kdo trpí chronickými bolestmi hlavy.

Polovina pacientů, kteří během výzkumu dostávali oxytocin ve formě nosního spreje, uvedla, že bolesti u nich zeslábly na polovinu. Třetina z nich si dokonce pochvalovala, že po čtyřech hodinách se potíží zbavila úplně.

Zázračný lék
Všichni respondenti přitom trpěli chronickými bolestmi hlavy, které je přepadaly nejméně patnáctkrát do měsíce, mnohdy v podobě těžké migrény. Podle vedoucího výzkumu Davida Yeomanse z kalifornské Stanfordovy univerzity ani na jednoho účastníka studie dosud žádná léčba nezabírala.

V současnosti se k léčbě tohoto onemocnění používají dvě metody - botoxové injekce a lék zvaný topiramat. Ani jeden z těchto přípravků ale nefunguje na všechny pacienty a navíc mají své nevýhody - topiramat snižuje schopnost vnímat a botox se musí aplikovat každé tři měsíce.

Nosní sprej místo injekcí
I když léčba oxytocinem vypadá velmi nadějně, ve výzkumu je podle vědců ještě pokračovat, protože studie se uskutečnila zatím jen na malém vzorku pacientů a dlouhodobé účinky nejsou jasné.

"Výsledky na mě ale udělaly dojem," říká dr. Egilius Spierings z Harvardovy univerzity a dodává: "Léčba v průměru zabírá po čtyřech hodinách a je efektivní čtyřiadvacet hodin. Účinky dosavadních léků většinou odezněly po dvou hodinách."

Závislost na objímání
Na rozdíl od botoxu, který je v podstatě bakteriálním jedem, neměl by oxytocin mít žádné vedlejší účinky. Také jeho užívání je příjemnější.

"Myslím, že každý si raději dvakrát denně stříkne do nosu kapky, než aby docházel na injekce," tvrdí Spierings.

Otázkou je, zda se díky vlastnostem tohoto hormonu, který prokazatelně vyvolává v lidech důvěru a posiluje pouto mezi matkou a dítětem, nestanou z pacientů, kteří ho budou užívat, naivkové neustále toužící po objetí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2