Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sklony k alkoholismu způsobují obezitu

Když nepijeme, jíme. Funguje to?

Alkohol i nezdravé jídlo stimulují stejné oblasti mozku. Vědci jsou proto toho názoru, že lidé se sklony k alkoholismu mohou pití nahradit potravinami a začít být obézní.

Odborníci z Washingtonovy univerzity v americkém St. Louis se domnívají, že alkohol nahrazují jídlem především ženy.

Více se odměňujeme
"V současnosti konzumujeme víc kalorií než před dvaceti třiceti lety. Víc jich ale hlavně získáváme z jisté kombinace cukrů, tuků a solí, která působí na část mozku nazvanou ´centrum pro odměnu´," vysvětluje dr. Richard Grucza, autor studie zveřejněné v odborném časopise Archives of General Psychiatry.

"Alkohol, drogy i jídlo stimulují tuto oblast, a je proto pravděpodobné, že lidé se sklony k závislostem se budou přejídat," říká.

Důvod obezity?

Gruczův tým srovnával vývoj závislostí a obezity v celoamerickém výzkumu v letech 1991 a 1992 a o deset let později. Studie se zúčastnilo 80 000 lidí.

Ukázalo se, že ženy, které mají v rodinné anamnéze alkoholismus, jsou o 49 procent častěji obézní než ostatní. U mužů je toto číslo o něco nižší.

Souvislost mezi alkoholismem a přejídáním by mohla pomoci vysvětlit rostoucí počet obézních lidí. V USA stoupl jejich počet za posledních třicet let z 15 na 33 procent celé populace.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8