Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Milujte je – domácí mazlíčci uzdravují!

Stejně tak jako objetí drahého člověka, i domácí mazlíčci nás dokáží zbavit stresu a úzkosti. Podle vědců je obojí zárukou šťastnějšího života.

Experti zjistili, že dotyk blízké osoby nebo hlazení domácího mazlíčka uvolňuje stres a zbavuje člověka bolesti. Prokázali, že pacienti, kteří se zotavují po výměně kyčelního nebo kolenního kloubu, spotřebovali pouhou polovinu léků proti bolesti, pokud u sebe mohli mít své oblíbené zvíře.

Pohyb a žádný stres
Stejně tak je známo, že majitelé psa, kočky nebo jiného zvířátka jsou obecně zdravější, protože mají méně stresu a více pohybu.

„Zvířata dáváme do domů s pečovatelskou službou, hospiců, nemocnic a dětských domovů už od roku 1983, protože pomáhají při léčbě jak fyzických, tak psychických potíží,“ vysvětluje Lea Warwicková z britské charitativní organizace Zvířata a terapie.

Podobné účinky mají lidské dotyky, podle Ludwiga Lowensteina z Kalifornské univerzity je jejich dostatek zárukou šťastného vztahu.

Objetí alespoň čtyřikrát denně
Podle něho by se partneři měli alespoň čtyřikrát za den obejmout. Ludwigův tým také zjišťoval, kolik času spolu tráví dvojice, které si troufnou označit svůj vztah za šťastný nebo velmi šťastný.

Analýzou jejich odpovědí došli vědci k závěru, že lidé by spolu měli strávit alespoň sedm večerů měsíčně, kdy se věnují jen sami sobě. Navíc by měli absolvovat alespoň dvě procházky a jednu návštěvu restaurace nebo kina – bez dětí či přátel.

Nikdy není na škodu, když muž jednou měsíčně obdaruje ženu květinou nebo jinou drobností.

Psychologové ale radí, že vztahu také prospěje alespoň jeden večer měsíčně, kdy si každý z partnerů vyrazí někam bez svého protějšku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2