Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.joulies.com

Kávová zrnka z kovu udrží nápoj horký několik hodin

Zrnka ze speciálně vyvinutého kovu rychle zchladí vroucí nápoj na optimální teplotu a tu dokážou udržovat.

Ranní šálek kávy patří mezi neodmyslitelné rituály pro milióny lidí po celém světě. Nyní tým vynálezců slibuje vylepšit toto každodenní potěšení novými kovovými zrnky, které dokážou udržet teplotu nápoje po dobu až pěti hodin.

Nerezová schránka
Dvojice vynálezců z amerického New Jersey nazvala svůj výtvor Cofee Joulies. Zrnka pracují tak, že pohltí část tepelné energie z příliš horkého nápoje a poté nashromážděnou energii postupně uvolňují zpět do nápoje a udržují jej na optimální teplotě, čímž zpomalují další chladnutí. Uvnitř každého zrna je speciální netoxický materiál obalený schránkou z nerezové oceli.

magazin.cz

Ačkoliv to může vypadat jako vzepření zákonům termodynamiky, Cofee Joulies opravdu fungují a jejich použití je velmi snadné. Stačí prostě hodit několik zrnek do právě zalité kávy a je to. A nemusíte ani být milovníky kávy, neboť kovová zrnka fungují v jakýchkoliv nápojích – v horkém čaji, čokoládě nebo mléku.

„Materiál uvnitř Joulies je navržený tak, aby se roztavil při teplotě 60°C a při tomto procesu vstřebával co nejvíc energie,“ říká výrobce. „Tímto způsobem dokážou Joulies zchladit vaší kávu třikrát rychleji, než normálně. Jakmile dosáhnou této teploty, speciální materiál začne znovu tuhnout a uvolňovat uloženou energii zpět. A tak udrží kávu teplou dvakrát tak dlouho.“

magazin.cz

Bez víčka to nejde
Bohužel, jak se ukázalo, kovová zrnka nejlépe pracují pouze v případě, že je hodíte do hrnku s víčkem. Když je vložíte do klasického kuchyňského šálku nebo hrnku, Joulies udrží nápoj v optimální teplotě pouze o pár minut déle, než bez nich. Při použití termoláhve však zrnka pracují bezvadně a udrží nápoj v optimální teplotě po dobu až pěti hodin. Nezapomeňte si ale udělat kávy o trochu víc, než jste zvyklí, neboť zrnka v láhvi nebo hrnku zaberou zhruba 15 procent objemu.

magazin.cz

Cofee Joulies se již brzy začnou v USA prodávat za cenu padesáti dolarů za balíček několika zrnek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2