Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Luxus: Jídlo zdobené pravým zlatem!

Boháči se nudí. A tak spousta restaurací vymýšlí, jak je pobavit a zároveň z nich vylákat co nejvíce peněz. Tak co třeba naservírovat jim jídlo se zlatem?

magazin.cz
Zlato, nové „koření“ pro luxusní menu
Žádný kmín, sůl, šafrán nebo ozdobná posypka z kokosu. Boháči chtějí něco lepšího, něco luxusnějšího, co dodá jídlu punc vznešenosti. Tak co třeba zlato? Zní to sice jako hloupost, nicméně realitou je, že zlato se stává stálým šlágrem luxusních jídelníčků. Co se týče zážitku, není o co stát, zlatý prášek je totiž bez chuti. Ovšem faktem je, že pohled na blyštivý drahý kov dokáže rozněžnit i toho nejzarputilejšího majitele nadité peněženky. Ale pozor: zlato, které se používá v gastronomie je zcela jiné, než to, ze kterého máte třeba prstýnek. Jde o směsici vícekarátového zlata se stříbrem, které se v kulinářské hantýrce říká „food grade gold“ nebo jen E175.

magazin.cz

Tak trochu drahý špás
Podle Evropské i Americké unie, zabývající se stravováním, je zlato naprosto nezávadné a nevyvolává žádné alergie. Ochutnat ho však mohou jen ti, kteří na to mají. Jídla se zlatým lístkem či hoblinkami bývají v restauracích přemrštěně drahé. Pokud tedy jinak nedáte a chcete okusit trochu „jedlého“ zlata, můžete si ho objednat u švýcarské firmy DeLafée, která jej vyrábí. Jeden gram (v kvalitě 23 karátů) vás přijde na 79 euro. Více informací se dozvíte na webovce
https://www.delafee.com.

magazin.cz

Nejdražší nanuk na světě – 17 500 korun
Zlato nepostrádá i nejdražší nanuk na světě, který se prodává v luxusním mexickém resortu Marquis Los Cabos. Nečekejte ovoce, tvaroh nebo čokoládu. Tenhle zmrzlý miláček je totiž vyroben z prvotřídní mexické tequily Premium Classe Azul Ultra, která má v sobě kousky 24karátového zlata. Upřímně, nejde o žádný náročný dezert. Spíše naopak – příprava tohoto luxusního nanuku je až triviální – stačí do plastové formičky nalít tequilu, pak jí nechat zamrznout a v závěru ji naservírovat na plastovém špalku s čokoládovými mincemi. Cena za tuto srandu je 1000 dolarů, tedy 17 500 korun. Pro fanšmekry tequily jedna špatná zpráva – nanuk je sladký, takže výrazná chuť nápoje je potlačená ve prospěch osvěžující tříšti.

magazin.cz

Řízek ve zlatém kabátku – 150 euro
Zlaté časy jsou i v düsseldorfské restauraci Berger Strasse, kde se už několikátou sezónu prodávají Golden Kaiser Schnitzel (což v češtině znamená „zlatý císařský řízek). Tato „flákota“ se od klasického řízku liší tím, že je částečně obalena ve zlatě. Podle Thomase Hubera, managera restaurace, nemá prý „zlatá strouhanka“ nikterak zvláštní chuť. Nicméně, najde se dost zákazníků, kteří si přesto „císařský řízek“ objednají. Jeho cena je 150 euro (zhruba 3690 korun).

magazin.cz

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6