Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.dont-panic.co.uk

Miswak: Přírodní zubní kartáček

Omrzel vás váš zubní kartáček? Zkuste miswak!

Rada od Mohameda
Miswak, Siwak nebo Kayu Sugi – tak se nazývá „žvýkací tyčinka“, která má údajně daleko lepší účinky na čištění chrupu, než klasický zubní kartáček. Nejde však o žádnou převratnou novinku, lidé v muslimských zemích používají miswak k čištění zubů už několik staletí, protože jim to doporučil jejich prorok Mohamed. Evropa se k tomuto „vynálezu“ zpočátku stavěla dost skepticky, nicméně teď postupně přichází na to, že tento přírodní čistič zubů má leccos do sebe.

magazin.cz

Lepší než kartáček?
Miswak je část větve nebo kořenu stromu arak, který hojně roste v arabských zemích. V Africe se tento čistič zubů rovněž používá, ale získává se z jiných zdrojů – například z citronovníku či pomerančovníku. Na první pohled jde o takový obyčejný klacík, který však obsahuje drobná vlákna, která jsou pro citlivou dáseň vhodnější, než klasický plastový kartáček.

magazin.cz

magazin.cz
Přírodní antiseptikum
K používání miswaku nahrává i fakt, že obsahuje spoustu blahodárných látek pro zdravý chrup, jako je například fluorid, kyselina tříselná, síra, vitamin C, kyseliny salicylová, saponiny, flavonoidy... Pravidelným čištěním pomocí miswáku tak získáte spoustu bonusů: bělící efekt (skvěle odstraňuje skvrny na zubech od kávy či tabáku), je prevencí proti kazu a zubnímu kameni.

K mání je i na internetu
Miswak ve skutečnosti není žádná vymoženost, jedná se o 10–20centimetrovou větvičku ze stromu arak, která má průměr 4–15 milimetrů. Čerstvý miswak je hnědý a má štiplavou chuť. Jeho použití je snadné: stáhnout kousek tenké kůry a žvýkat, až se uvolní tenká vlákénka a větvička tak dostane podobu kartáčku. Ale abyste vyzkoušeli miswak, nemusíte jezdit do arabských zemí. Tuto kouzlenou větvičku zakoupíte i na internetu.

magazin.cz

S čím musíte počítat
Ale jak se říká, každá sranda něco stojí. Kamenem úrazu při užívání miswáku je správná technika čištění, která zahrnuje pucování zubů ze všech pěti stran: vnitřní, vnější, dvě boční a žvýkací plochu. Miswak se drží speciálním nástavcem, kde jsou zakomponované buď dva prsty, nebo existují i dlaňové držáky pro pět prstů. Při použití miswáku platí, že každých 24 hodin se musí štětiny sestřihávat. A ještě jedna nevýhoda tu je – čištění zubů trvá více než dvojnásobnou dobu – celých pět minut!

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1