Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Nový hit: Obarvená kuřata

Vypadají jako plyšové hračky – jsou podobně hebká a křiklavě barevná, ale na rozdíl od hraček jsou kuřátka živá a pípají i bez baterky. Děti je prý milují.

Hele, to kuře je barevný!
Novinka – takzvaných „dyed chickens“ anebo živých obarvených kuřat je velice populární v mnoha zemích světa, zejména v Číně, Indii, Malajsii, Maroku, Jemenu, ale i v USA. Ti, kteří si ale zářivě kolorovaného opeřence kupují, netuší, jaké zvěrstvo vlastně podporují. Kuřátka totiž nejsou obarvována, když se vylíhnou, ale jejich „výrobci“ je stačí „ozdobit“ ještě ve vajíčku. Postup je jednoduchý: Barva je vstříknuta embryím do vajíčka, takže se kuřátka rodí už pěkně „vyfešákovaná“.

magazin.cz

Krása, ale jen na chvilku
Druhá věc ovšem je, že barvy, které prodejci používají k lepšímu vzhledu kuřat, jsou velmi chemické – obsahují dráždivé látky, jako je například hydrogen peroxid nebo amoniak. Některá kuřata tuto „kosmetickou operaci“ přežijí, jiná se však intoxikují a umírají dříve, než se vylíhnou. To, že jde o trápení zvířat je nadmíru jasné. Ale otázkou je i efekt této šarády – jakmile totiž opeřenci začnou růst, začnou jim barevná pírka odrůstat. A to nevypadá moc hezky...

Kuře jako hračka
Spousta dětí (ale i rodičů) se pak na to zpočátku roztomilé růžové, zelené či fialové kuřátko, začnou dívat jako na přítěž. Už není tak miloučké, hezké a exotické (dvoubarevné peří se jen tak někomu nelíbí). Nápad dávat dětem zvíře jako hračku je velice nebezpečný sám o sobě – dítko taková zábava často brzy omrzí. A co si pak počít s živým tvorem, kterého nechcete?

magazin.cz

Krutý byznys pokračuje
Tímto smutným scénářem končí spousta „obarvených kuřat“, která jsou zpočátku dětmi milována, ale pak zatracována; jako nepotřebné věci. Jediný, kdo z této záležitosti profituje, jsou prodejci, kteří vymýšlí ještě další barevné kombinace, které by zvýšily odbyt. Nejvíce trpí samozřejmě samotná kuřata, jejichž obarvování se přes apely některých organizací ochránců zvířat zatím nedaří zamezit. Zkrátka zatím byznys s odbarvenými kuřaty přímo kvete. A prodejci ještě ke všemu svá kuřátka svým zákazníkům úslužně „balí“ do igelitových pytlíků.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8