Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.oddee.com

Dětské soutěže krásy: Pláč a přetvářka

Dětství by mělo být obdobím her a bezstarostnosti. U spousty dětí však tento scénář neplatí. Příkladem jsou holčičky, které se účastní dětských soutěží krásy.

Botox: Prevence proti (dětským) vráskám
Kdo ví, co si Britka Kerry Campbell, momentálně žijící v San Franciscu slibuje od své osmileté dcery... Ale asi to nebudou jen samé jedničky na vysvědčení, před nedávnem totiž poprvé píchla dceři do obličeje botoxovou injekci. Důvod? Ten je prostý: mělo jít o prevenci proti vráskám, aby její holčička na dětské soutěži krásy nebyla za šeredku.

magazin.cz

Jaká matka, taková dcera
„Moje dcera už botox párkrát měla a je s ním naprosto v pohodě,“ tvrdí se matka. Záměrně však nedodává, že první aplikace byla pro osmiletou Britney bolestivá. „Občas to bolí. Jsem z toho nervózní, ale už jsem si zvykla. Po botoxu jsem totiž hezčí,“ tvrdí malá slečna. „Nejsem jediná, kdo se stará o to, aby dítě vypadalo skvěle. Hodně matek v soutěžích krásy dává svým dcerám botoxové injekce! Navíc, já mám s botoxem vlastní zkušenost – chodím na něj již několik let – a vím, že je to bezpečné,“ dušuje se Kerry.


Krása ničí dětskou duši
Ovšem otázkou v tomto případě není jen to, jestli zkrášlující procedura má vzhledový efekt. Podle odborníků jde rovněž o psychickou stránku věci. Neustálý tlak na bezchybný vzhled a nepříjemné „omlazující“ procedury mohou holčičku duševně poškodit: „Když jsem o tom poprvé slyšel, byl jsem v šoku. Takové chování matky může mít vážný dopad na psychiku její dcery. Proto bych jí doporučil, aby malou Britney poslala k psychologovi, který by zjistil, jestli nemá rozostřené vnímání reality a uvědomuje si, co je skutečnost a co pouhá fikce. U dětí, které jsou vystaveny tomuto tlaku, je to časté,“ tvrdí kalifornský psychiatr, doktor Charles Sophy.

Anděl s ďáblem v těle
V případě Britney však nejde jen o botox, ale i o jiné „zkrášlovací procedury“. Její matka jí třeba epiluje nohy voskem, aby působily „ženštěji“. Ale přes všechny tyto snahy, věk holčičce nikdo neodpáře. Britney je v osmi letech na soutěžích krásy už jen „veteránkou“. Na paty jí totiž šlapou mladší soupeřky, jako třeba dvouletá Mia. Když se tento blonďatý andílek, který věkově neuzrál ani na to, aby byl přijat do školky, zjevil před porotou dětské soutěže krásy TLC Toddles and Tiaras, mnohým spadla čelist. Holčička si to totiž na pódium přimašírovala v andělském outfitu, aby se během sekundy změnila v sexy dračici se špičatou podprsenkou ve stylu Madonny.

magazin.cz

Dětská hra na dospělé
Kolem vystoupení malé Mii se zvedla vlna nevole. Je skutečně na místě, aby se dvouletá holčička promenádovala na pódiu ve špičaté podprsence a vilně vlnila? „Je to show, nic víc. Pořadatelé soutěže chtěli, abychom vymysleli něco extra a nechali se inspirovat celebritami. Dát malé korzet se špičatou podprsenkou byl risk, ale já to beru jako by to bylo maškarní. Nic víc,“ říká matka dvouleté soutěžící, Tina Grande.

magazin.cz

Uspěješ, nebo bude zle
O tom, co všechno způsobují dětské soutěže krásy by mohla vyprávět šestiletá „královna krásy“ Eden Wood. Ta dostala hysterický záchvat poté, když její kostým na vystoupení nedorazil včas. Děvčátko se muselo uklidňovat v náruči své matky. Ta však na něj byla tvrdá: „Uděláme tady to, co musíme... Jinak se můžeme sbalit a jít domů...“ Malá soutěžící se nakonec vzpamatovala a nechala se znovu nalíčit, upravit a dodatečně přehrála své číslo. K výkonu jí vybičovala nejen matčina tvrdá slova, ale i soupeřka, pětiletá Alexis Todd.

magazin.cz
magazin.cz

Miláčku, snaž se být dokonalá!
Tato malá míšenka je rovněž pod vlivem své matky, která jí dělá záměrně výrazný make-up, který má podtrhnout její karamelovou pleť. Aby toho nebylo dost, dokonce děvčátko poslala k chiropraktikovi, aby jí „srovnal záda“ a zlepšil postavení těla.

magazin.cz
magazin.cz

Sen o Hollywoodu
Takové praktiky ambiciózních matek veřejnost pobuřují. Nicméně, pravdou je, že zoufalé ženy pouze dělají to, co jim pořadatelé soutěží krásy nadiktují. Otázkou je, proč na dětských soutěžích krásy je vyžadováno, aby se děti chovaly jako dospělí a dívenky, kterým je sotva na to, aby si hrály s panenkami, se vlnily jako protřelé třicátnice... Většina matek se však nad těmito aspekty příliš nezamýšlí. Mají jediný cíl – uspět. Mnohé totiž doufají, že vítězstvím v těchto soutěžích si holčičky zajistí vstup do Hollywoodu. A hvězdná kariéra ve filmovém průmyslu sype peníze... Miliony... A to za tu námahu opravdu stojí...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3