Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Mozek optimistů odmítá zpracovávat špatné zprávy

Optimisté si zachovávají kladný pohled na svět, i když se ocitnou v situaci, kdy všechno hovoří proti. Podle vědců mozek těchto lidí selektuje negativní informace.

Někteří lidé jsou schopni ignorovat nepříznivé situace a neztrácet pozitivní pohled na svět. Podle autorů nové studie zveřejněné v odborném časopise Natural Neuroscience má optimistický přístup k životu velké výhody pro lidské zdraví.

Vědci sledovali reakce mozku na různé druhy informací u čtrnácti osob pomocí moderních zobrazovacích metod. Ukázalo se, že pokud dostali účastníci studie dobrou zprávu, nejčinorodější byla čelní část mozku, která je zodpovědná za zpracování chyb. Při negativní informaci se u optimistických osob činnost této oblasti snížila, zatímco u pesimistů se zvedla.

Výsledky podporují názor, že mozek si vybírá, jakým informacím chce naslouchat. „Když si člověk – kuřák myslí, že se ho netýká riziko rakoviny, varování typu ´kouření zabíjí´ ho nijak neovlivní. Stejně tak optimisté neberou na vědomí, že by je mohl potkat rozvod, přestože dobře ví, že k rozpadu dochází u každého druhého manželství,“ tvrdí vedoucí výzkumu Dr. Tali Sharotová z University College v Londýně.

Neurolog Chris Chambers, který působí na univerzitě v Cardiffu, dodává:
„Výsledky práce mých kolegů jsou fascinující. Potvrzují dosavadní teorii, že hlavní součástí funkce mozku při vytváření rozhodnutí je porovnání předpokladu s realitou. Navzdory tomu, jak složitý tento systém je, ukázalo se, že někdy děláme přehnaně kladné závěry, přestože všechno svědčí pro pravý opak.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2