Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Víte o rtěnkách všechno, co potřebujete?

Nezbytný doplněk dámské kabelky představuje základ každodenního líčení téměř všech žen.

První rtěnka v kovovém pouzdře vznikla až na počátku 20.století
Přestože líčidlo určené pro zkrášlování rtů a jejich nabarvení není v historii líčení žádnou novinkou, první skutečná rtěnka spatřila světlo světa až v roce 1915! Teprve tehdy se objevila rtěnka v kovovém pouzdře, kterou vyrobil Maurice Levy. Tím pak začala éra líčidla na rty, které se bez problémů vešlo i do malé dámské kabelky. Brzy se snadno použitelné rtěnky staly miláčkem žen.

Egypťankám se líbila modročerná barva rtů
Pokud vzpomeneme na líčidla užívaná na rty v historii, například Egypťanky používaly výtažky z rostlin, ze kterých získávaly barvy na rty, a mastí, které používaly jako lesky. Oblíbenou barvou rtů však nebyly jen červené odstíny, ale i modročerná, oranžová a temně rudá. Ženy v antickém Řecku si nechávaly rtěnky vyrábět z červeného barviva a velmi silného červeného vína. Křiklavé rty si však mohly dovolit pouze prostitutky. Po přestávce v období středověku se pak líčení rtů objevilo opět až v renesanci a výraznou propagátorkou make-upu se tehdy stala anglická královna Alžběta I, proslulá vizáží s bílou pletí a červenými rty.

Perfektní nalíčení vám však nezaručí jen kvalitní a vhodně zvolená rtěnka. Pomoci mohou také další tipy a triky při jejím používání:

1. Jak si vybrat tu správnou barvu
Pokud máte malá ústa, používejte světlé barvy, aby se rty opticky zvětšily. K výraznému zvětšení rtů také pomůže třpytivý lesk. Plným rtům pak zase naopak sluší i tmavší barvy. Příliš velké rty opticky zmenší rtěnky s matným odstínem.

magazin.cz

2. Jak správně nanášet rtěnku, aby byl výsledek dokonalý
Nalíčení bude přesnější, když se na rty rtěnka nebo lesk nanáší štětečkem. Na druhou stranu pokud preferujete vlastní prsty, nelze proti tomu nic namítat. Na vlastní prsty spoléhají i někteří vizážisté jako na ten nejlepší nástroj k perfektnímu make-upu. Každopádně aby líčení vydrželo co nejdéle, musí být rty před malováním suché a bez mastnoty.

magazin.cz
3. Jak používat konturovací tužku
Konturovací tužka umí zvýraznit okraje rtů, navíc umožní i drobné korektury jejich tvaru. Je vhodná k preciznímu a dlouho trvajícímu nalíčení. Konturovací tužka totiž brání rozpíjení a rozmazávání rtěnky či barvy do vrásek kolem úst.

4. Jak zajistit, aby rtěnka vydržela co nejdéle
Na jednoduché rady často zapomínáme nebo si neuvědomíme, že jsou pro trvanlivé nalíčení tak důležité. Především než nanesete lesk, nechte barvu dobře zaschnout. Rty je dokonce vhodné mít je pár minut lehce rozevřené, abyste se tak vyhnula lepivosti rtů. Naopak efektivní nalíčení se vám nepodaří zajistit silným nánosem barvy. Jednak rtům nesluší, zbytečně zvýrazňuje drobné vrásky na rtech a navíc se rychle dostaví pocit „slepených“ rtů. Dalšími malými triky, jak prodloužit barevný efekt rtěnky, je po nalíčení rty lehce osušit papírovým kapesníčkem, nebo rtěnku zafixovat pudrem a na něj lehce nanést lesk či tekutý vosk na rty a pak opětovně rtěnku. Pudr je také možné nanést na rty před samotným líčením rtů.

5. Jak si správně odlíčit rty
Přestože na rty při odličování často zapomínáme a věnujeme pozornost především odlíčení očí, i rty si večer zaslouží naši pozornost. Zbytky rtěnky či barvy s dlouhotrvajícím účinkem je nezbytné odstranit odličovadlem s obsahem tuku. Poté je ošetřete pokaždé balzámem na rty či nočním pleťovým krémem. Jednou týdně se pak doporučuje rty také jemně promasírovat zubním kartáčkem a nanést hydratační krém.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1