Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

5 unikátních hřbitovů

Jo, na hřbitůvcích teď bylo živo. Ovšem jsou i taková místa posledního odpočinku, která jsou originální.

Florida: Poslední odpočinek pod hladinou
Tak třeba podmořský hřbitůvek Neptune Memorial Reef (známý též jako Atlantis Memorial Reef), který se nachází asi pět kilometrů u břehů Key Biscayne na Floridě. Hřbitov má celých 56 000 metrů čtverečních a byl po mnoha komplikacích zprovozněn v roce 2007. Nejde ale o žádné morbidní místo. Jeho zřizovatel dbal na to, aby zesnulí odpočívali na místě, které je v souladu s přírodou a nějak ji nenarušuje. Proto jsou jednotlivé hroby umístěny do různých kamenných útesů a skalek. Zatím je kapacita hřbitova stanovena na 850 nebožtíků. Cílem však je, „ubytovat“ jich kolem 125 000. Všichni mrtví jsou samozřejmě po kremaci. Když se za nimi vypraví podívat příbuzní, musí použít potápěčskou výzbroj. Proto součástí hřbitůvku je i stanoviště pro potápěče.

magazin.cz

Bolívie: Hřbitov, kde se stěhují mrtví hned dvakrát
V bolívijském hlavním městě je hřbitov známý pod názvem Cemetario General. Tady panují pro Evropana trochu zvláštní mravy: prvních sedm let je nebožtík ukryt ve speciálním boxu a příbuzní za něj platí 10 000 dolarů. Jakmile tato doba uplyne, tělo mrtvého je vyndáno a pohřbeno do země. A odtud, po dvaceti letech, je opět vyjmuto a to už definitivně. Bolívijci totiž tvrdí, že je jenom málo lidí, kteří by svého mrtvého oplakávali déle než 27 let.

magazin.cz

A ještě jedna zvláštnost: muži jsou obvykle pohřbeni společně se svými kolegy z práce (nehledě na to, jaké měli vztahy). Stejné je to třeba i s mrtvými dětmi, které neodpočívají v hrobě se svými rodiči, ale společně s mrtvými vrstevníky. Dětské náhrobky zdobí pohádkové postavičky z Disneyovek, flašky od coca-coly, hračky nebo básničky. Nebožtíci z řad dospělých mají zase na místech svého posledního odpočinku věci, které měli za svého života rádi – obvykle jsou tam malé lahvičky s likérem nebo krabička cigaret.

Rumunsko: Krchov, kde je veselo
Naprosto originální hřbitov se nachází v Rumunsku, jmenuje se Cimitirul Vesel, což v překladu znamená „Veselý hřbitov“. Jak už název napovídá, tady nenajdete žádný černý nebo šedý mramor, ale náhrobky ve veselých barvách, na kterých se často objevuje satirická folklórní malba. Veselý přístup ke smrti je prý pozůstatkem Dačanů, kteří viděli smrt jako příležitost setkat se se svým bohem Zalmoxisem.

magazin.cz

Hřbitov vznikl ve třicátých letech minulého století a je dílem místního umělce Stana Ioana Patrase, sochaře, malíře a básníka v jednom. Na každém náhrobku je nakreslená scéna ze života zesnulého. Při procházce tímto hřbitovem se zaručeně nebudete nudit!

Rusko: Město mrtvých
Pokud se budete nacházet poblíž ruské vesnice Dargavs v severní Osetii, určitě navštivte hřbitov, který místní nazývají Město mrtvých. První nápad – zřídit Město mrtvých – vznikl údajně ve 14. století. Lidé, kteří se zde tehdy usadili, prý přijeli z daleka a bohužel neměli dostatek peněz na drahé pozemky. To byl důvod, proč si zřídili hřbitov na velmi větrném místě. Dnes tam najdete 100 středověkých kamenných krypt. Většina mrtvých byla zde pohřbívána s věcmi, které za života měli rádi. Ti, kteří byli sami a neměli nikoho, kdo by je pohřbil, prý šli do krypty a počkali, až zemřou.

magazin.cz

Irák: Muslimský klídek
Wadi-us-Salaam (v překladu cosi jako Údolí klidu) je největší islámský hřbitov, který čítá 6 kilometrů čtverečních a asi 5 milionů nebožtíků. Najdete ho ve městě Najaf a jsou zde hroby spousty významných učitelů a ideologů. Hřbitov se nachází nedaleko hrobky Hazrata Imama Ali ibn Abu Taliba.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1