Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejlepší kuchaři jsou stejně chlapi

Jak často se setkáváte se šéfkuchařkami?

Muži to dělají jinak
Zatímco ženy jsou nuceny vařit většinou denně, muži většinou oblékají zástěru jen příležitostně. Jejich přístup ke kuchtění je však zcela odlišný – jak jste si jistě již měla možnost všimnout… Muž vnímá své působení v kuchyni jako tvůrčí výkon. Nemůžete se tedy divit, jestliže váš drahý s velkou slávou naservíruje kančí steaky, ale podřadné činnosti jako je škrábání brambor čištění zeleniny přenechá vám. A co teprve ten mastný sporák a hora špinavého nádobí v dřezu? Myslíte, že po tak náročném výkonu bude váš muž mýt nádobí?

Flákota masa a plné hrsti koření
Muži dosahují svého mistrovství v gastronomii velkorysým přístupem k zacházení s potravinami. Nemluvíme-li o špičkových kuchařích, muži většinou ovládají repertoár tří, čtyř jídel, která mají výborně zvládnutá a již je jen vylepšují. To, že jde vesměs o jídla masitá, hodně kořeněná nebo ostrá, nebude pro vás zřejmě překvapení. Muž si své chvilky u plotny skutečně užívá, často ho nikdo totiž k vaření nenutí. Pustí se do přípravy kulinářského zážitku, jestliže má sám chuť nebo ho o to partnerka požádá. Každodenní chystání jídla pro celou rodinu je však především na ženě.

magazin.cz

Muži vaří jen občas, ale stojí to zato
Ženy samozřejmě také rády vaří a považují vaření mnohdy za své hobby. Ovšem musí-li nakrmit hladové krky každý den, stává se z přípravy jídla rutina, ke které žena přistupuje jako ke každé jiné činnosti. Ať se jí chce, nebo nechce, prostě nějaká večeře na stole být musí. Ženy nevnímají vaření jako tu nejotravnější činnost, jen jde pro ně prostě o sled úkonů. Takto připraví výborné jídlo a třeba i moučník. Muž naopak své síly v kuchyni netříští, zaměří se většinou na jeden chod, který pak stojí zato.

Šéfkuchař potřebuje pomocnici
Obracíte oči v sloup, když pozorujete svého muže v kuchyni? Zkuste to dělat nenápadně a naopak se nabídněte, že mu pomůžete se všemi těmi podřadnými činnostmi. Uvidíte, jak příjemná u vás zavládne atmosféra. Králem kuchyně bude v tom momentě sice váš parter, ale není nutné vnímat krájení cibule nebo tření česneku jako na degradující činnost. Naopak – společné chvilky u kuchyňské linky páry dokonale stmelují. Při stereotypní práci můžete ledacos probrat. Muž bude ochoten pobavit se i o pro něj méně příjemných záležitostech.

Pochvalte ho
Jakmile vaše drahá polovička prostře a budete ochutnávat jeho dílo, zkuste na chvíli nevnímat ten nepořádek v kuchyni a mastnou linku. Chvalte ho - to je to, co od vás chce slyšet a to ho také potěší nejvíce. Kulinářské výtvory našich mužů nám možná trochu naruší dietní režim, ale zcela určitě si pochutnáte. Tak se při hodnocení zaměřte jen na to, co máte na talíři. Nádobí můžete umýt třeba až ráno…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1