Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.people.com

Student spáchal sebevraždu, když prasklo, že je gay

Je to téměř patnáct měsíců od tragické události, která zasáhla spousty lidí, a to nejen z gay komunity.

Tehdy se osmnáctiletý student Tyler Clementi zabil skokem z mostu George Washingtona v New Jersey. A co ho vedlo k tomuto činu? Tyler byl homosexuál, což jistě v dnešní době není důvod k sebevraždě, ale jeho orientaci se rozhodli zneužít dva spolužáci – spolubydlící z koleje.

Tajně pořídili záznam přes webkameru. Na nelegálním videu byl zachycen sexuální styk Tylera Clementiho s jiným mužem. Počítač s kamerou do pokoje umístil spolubydlící Dharun Ravi. Tyler jej v osudný den požádal, aby mohl mít pokoj jen pro sebe a svou návštěvu do půlnoci. Spolubydlící Dharun Ravi tedy odešel, ale před tím zapnul nahrávání. Záznam pak umístil na internet. O dva dny později avizoval na internetu, aby se zájemci večer připojili. „Je to tady znovu,“ avizoval další záznam, k tomu prvnímu připsal: „Spolubydlící mě požádal, jestli by mohl mít volný pokoj do půlnoci. Odešel jsem za Molly a zapnul webkameru. Sledoval jsem ho, jak si užívá s chlapem. Fuj.“

Devatenáctiletý Ravi i stejně stará Molly Wei, jejíž notebook byl na nahrávání nelegálního záznamu pořízen, byli oba za protiprávní filmování souzeni. Tělo Tylera Clementiho nebylo nikdy nalezeno, pouze na mostě policisté našli jeho peněženku a svědci uvedli, že viděli někoho skákat do vody. Bylo to právě tři dny po zveřejnění záznamů na internetu.

magazin.cz
„Neuplyne minuta, ve které bych na něj nevzpomínala,“ přiznává matka Tylera, Jane. „Je to těžké, zvláště ve vánočním období, které bylo Tylerovo nejoblíbenější. Snažíme se najít nový způsob, jak slavit Vánoce a nějak se s tím naučit žít,“ dodala.

Manželé Clementiovi spolu se svými dalšími dvěma syny Jamesem a Brianem založili na počest nejmladšího Tylera nadaci, která financuje program pro homosexuální náctileté, kteří se stanou terčem šikany kvůli své orientaci. „Jsem šťastná, že z té tragické události vzniklo alespoň něco dobrého,“ dodala Jane Clementi.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7