Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Angličan je závislý na dietní coca-cole

Na první pohled vypadá neškodně, coca-cola ale dokáže pravidelnému konzumentovi způsobit stejné závislostní příznaky jako alkohol, cigára nebo drogy. O tom ví své Angličan Darren Jones, který kvůli „sladké vášni" musí na odvykačk

Závislák od 13 let
Pro osmatřicetiletého Darrena Jonese ze Stocportu je coca-cola „životabudičem“. Poprvé ji ochutnal, když mu bylo třináct let. Sladký nápoj mu učaroval, nicméně jeho pravidelná konzumace mu způsobovala problémy s chrupem, kterému cukr moc neprospíval. To byl důvod, proč tehdejší teenager přesedlal na dietní verzi tohoto drinku. Ale ani „lightka“ nebyla bez následků. Chlapec začal po čase brutálně přibírat.

Darren „kulička“
Situace se s věkem zhoršovala. Zhruba před rokem mu lékaři diagnostikovali cukrovku a vysoký krevní tlak. To ho ale nedonutilo k tomu, aby se svou vášní přestal. I teď týdně vypije 42 litrů coca coly light a celá „legrace“ ho vyjde na 100 liber (asi 3140 Kč). Darren Jones popíjením sladkého moku nepřichází jen o peníze, ale i o zdraví. Za ta léta pravidelné konzumace nehorázně přibral tak, že se nemůže pořádně pohybovat. Teď mu navíc hrozí, že přijde i o práci.

magazin.cz

Manželka versus coca-cola
Další, bezesporu důležitou motivací ke změně pitného režimu anglického tlouštíka, je jeho rodina. Darren Jones má se svou manželkou Paulou (33) dvě děti – sedmiletou Abbie a šestiletého Jamese. Představa, že zdravotní problémy budou přibývat a on skončí v nemocnici, nebo rovnou v márnici, Darrena děsí. Teď tedy musí dát na protikladné misky vah své dvě lásky – svou ženu Paulu a coca-colu light.

Dárek za všechny prachy
Darren Jones proto chce podstoupit odvykací kúru – prostě odjet na místo, kde coca cola nebude k dostání a tak se zbavit závislosti na ní. Bohužel to není tak jednoduché. Jones přiznává, že je psychicky velmi křehký a pokud u něj není jeho žena Paula, která mu pomáhá odolávat pokušení, má tendenci skončit s flaškou coly v ruce. Bohužel tyto snahy má tendenci bojkotovat okolí, které si Jonese bez jeho oblíbeného nápoje nedokáže představit. Třeba jeho sestra mu k Vánocům věnovala dvě obří láhve coca-coly. A není to tak dávno, kdy Jones dostal jako dárek k narozeninám 12 obrovských balení plechovek coca-coly a polštář.

Změna je život
V takových podmínkách se s letitým démonem špatně bojuje. Zřejmě to ale nebude jen Darren Jones, který bude muset opustit své staré zvyky a začít žít nově, zdravěji. Ale i jeho přátelé a příbuzní by si měli uvědomit, že je čas na změnu a snaživého tlouštíka v jeho záchranných snahách podporovat. Jak to tak vypadá, nakonec bude muset Darren Jones stejně podstoupit odvykačku u odborníků. Nejen, že ho odříznou od jeho „sladké vášně“, ale možná mu poradí způsob, jak ji něčím nahradit.

P. S. Darren Jones není jediným „závislákem“ na coca-cole. Nedávno se objevil i případ matky dvou dětí, Claire Ayton, která tvrdila, že pokud neměla svůj oblíbený nápoj, trpěla šílenou žízní.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2