Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Konopí v boji proti nemocem

Studie a analýzy ukazují, že látky obsažené v konopí mohou pomoci v boji s celou řadou nemocí.

Zdravotní účinky konopí jsou známé například při léčbě nebo tlumení příznaků roztroušené sklerózy, svalových křečí, rakoviny, ale i zeleného zákalu. Podle některých odborníků přináší konopí úlevu i epileptikům a HIV pozitivním. „Marihuana je zdaleka nejlepším a stále nejefektivnějším lékem užívaným pro úlevu od symptomů provázejících AIDS, rakovinu, glaukom, artritidu, epilepsii, roztroušenou sklerózu a mnohá další onemocnění,“ říká jeden ze zastánců léčebných účinků konopí Ch. Conrad ve své knize Konopí pro zdraví.

Pozitivní účinky v dermatologii
Během posledních let se konopí stále častěji využívá i při výrobě hojivých mastí a kosmetických přípravků. Výborné účinky konopného oleje na pleť potvrzují dermatologové. Kosmetika vyrobená z konopí je vhodná jako prevence před atopickými ekzémy, pomáhá řešit potíže se suchou pokožkou i lupénkou. Olej získávaný ze semen konopí má totiž protizánětlivé a antioxidační účinky.

Konopná kosmetika k regeneraci pokožky
Konopná bylina je unikátní především vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Konopná kosmetika je výjimečná obsahem vitagenů z léčivého vyšlechtěného konopí, které se podílí na regeneraci celého těla. Jednou z účinných látek je kyselina gamalinoleová, která je svým složením velmi podobná kožnímu tuku a zamezuje tak dehydrataci pokožky. Konopný olej obnovuje na kůži přirozený ochranný mikrofilm a zvyšuje její odolnost vůči negativnímu působení okolního prostředí. Zároveň konopný olej působí antibakteriálně a zamezuje množení bakterií na kožním povrchu. Má protizánětlivé a regenerační vlastnosti a je vhodný i pro citlivou pokožku.

Kosmetické produkty z konopného oleje mohou používat i děti
Konopný olej je vhodný také pro alergiky a osoby s citlivou pletí nebo malé děti. Konopný olej je k dostání především v lékárnách nebo specializovaných prodejnách. Není dobré jej skladovat doma příliš dlouho, procento přírodních látek snižuje trvanlivost oleje. Bylinné přípravky z konopí je ale třeba užívat dlouhodobě, okamžitě se efekt neprojeví, zato konopné preparáty neobsahují kortikoidy. Zároveň se při léčbě doporučuje současně užívat bylinné čaje.

Konopí tiší bolest a snižuje deprese
Výzkumů, které ukázaly pozitivní účinky látek obsažených v konopí, se v posledních letech uskutečnila celá řada. Mezi nejzajímavější a nejpřesvědčivější patří dlouhodobá studie britských odborníků na revma, které vedl profesor David Blake z univerzity v Bath. Byly zaznamenány dokonce i případy rodiček, kterým účinné látky obsažené v konopí pomohly porodit s mnohem menšími bolestmi, jak popisuje případ rodičky J. B. Bakalar v knize Marihuana, zakázaná medicína. Ovšem příznivý vliv této rostliny může pomoci i lidem trpícím depresemi a ženám, které se potýkají s menstruačními obtížemi či migrénami.

Vše má své pro a proti
Léčba kanabinoidy, tedy přípravky obsahujícími vyšší množství konopí, má ale i celou řadu odpůrců, kteří upozorňují, že léky s vysokým obsahem THC mohou po požití vést například k prudkému zvýšení krevního tlaku. Podle jiných lékařů zvyšuje dlouhodobé užívání kanabinoidů i
riziko vzniku depresí, dokonce i schizofrenie.

Užívání konopí k léčbě má ale svá rizika
O konopí se hovoří především jako o návykové droze. Ačkoliv nebyl zaznamenán případ, kdy by došlo k úmrtí uživatele konopí na základě předávkování, je třeba i při využívání léčivých účinků této rostliny přizpůsobit léčbě své jednání. Pacientům užívajícím tento typ léku se nedoporučuje řídit motorová vozidla a vykonávat práce, při kterých je nutná zvýšená pozornost, při užívání konopí může totiž docházet k potížím s koordinací a ke zpomalení reakcí. Uživatelé také musí počítat s vedlejšími účinky, jako je zvýšení tepové frekvence či zarudnutí očí. Pokud by tedy užívání léčiv vyvolávalo nadměrnou únavu, dezorientaci a příznaky zasahující nepříznivě ovlivňující běžný život, je třeba snížit dávky nebo užívání léčiv přerušit, jak upozorňuje Ch. Conrad ve své knize.

 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1