Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jaký nápis byste chtěli na náhrobku vy?

Někteří lidé mají před smrtí přání, které se týká nápisu na jejich hrobě.

Často se jedná o moudré výroky, vědci si často nechají na náhrobní kámen vytesat svůj objev. Ludolph van Ceulen má na náhrobku číslo 3, 14159265358979323846264338327950288 …, svou matematickou konstantu Pí s přesností na 35 desetinných míst. Některé epitafy jsou přímo komické.

 

Na hřbitově v malé vesnici nedaleko města Zacatecas v Mexiku se to náhrobky s nápisy černého humoru jen hemží. Bratři se pomstili lakomému Richardovi, když na náhrobek jeho otce nechali napsat: „Vzpomínají všichni tvoji synové (kromě Richarda, ten nedal nic).“ O způsobu smrti zesnulého se dozvíme na dalším hrobě, kde stojí: „Zde leží P. J., dobrý manžel, dobrý otec, špatný elektrikář.“ Na náhrobní kámen vyjádřil své city k mrtvé Brujildě Jalamonteové její manžel: „Zde odpočívá moje manželka. Bože, přijmi ji s takovou radostí, jako ti ji posílám.“ Vyhlášenému zloději T. J. Chinchillovi nechali na hrob vyrýt nápis: „Nyní už jsi s Bohem. Bože, dej si pozor na svůj trůn.“

 

„Jsem spisovatel, ale nikdo není dokonalý“

Tento nápis má na hrobě americký režisér a scénárista Billy Wilder (1906 – 2002). Můžete ho vidět na hřbitově celebrit, Westwood Memorial Park v Los Angeles v USA. Věta „Nikdo není dokonalý“ pochází z jeho slavné komedie někdo to rád horké. Slavnou větu prohlásí milionář (hrál ho Jack Lemmon), když si odváží svou vysněnou nevěstu na motorovém člunu a dozvídá se, že „nevěsta“ je ve skutečnosti muž.

 

magazin.cz

 

„Zde leží Lester Moore a 4 kulky ráže 0.44, nic míň a nic víc“

Neobyčejný nápis patří nejspíš agentovi bankovní společnosti Wells Fargo. Ten byl zastřelen během souboje s neznámým pistolníkem. Hrob najdete na hřbitově desperátů, psanců a nemajetných obyvatel u městečka Tombstone v americké Arizoně.

 

magazin.cz

 

„To je vše, přátelé!“

Snad každý zná příběhy Bugse Bunnyho, slavné animované postavičky. Na konci každého příběhu se v kruhu objeví kreslená postavička králíka, který říká: „To je vše, přátelé!“. Tuto hlášku si nechal na hrob napsat americký herec, komik a imitátor Mel Blanc (1908 – 1989). Ten slavné animované figurce králíka z dílny Warner Bros propůjčil svůj hlas. Náhrobní kámen s originálním nápisem si můžete prohlédnout na hřbitově Hollywood Forever Cemetery v Los Angeles.

 

magazin.cz

 

„Říkal jsem vám, že jsem nemocný!“

Pod tímto nápisem leží komik Spike Milligan (1918 – 2002). Ten byl znám svým drsným černým humorem. prohlašoval například, že se vůbec nebojí smrti a umírání, jen by nechtěl být u toho, až to přijde. Také chtěl být bohatý jen proto, aby dokázal tvrzení, že peníze nepřinesou štěstí. Po pohřbu svého přítele, zpěváka Harryho Secombea (1921 – 2001) dokonce prohlásil: „Jsem rád, že umřel dřív než já. Nedokážu si představit, že by zpíval na mém pohřbu.“ Za rok ale umírá sám na rakovinu jater. Že ho ani po smrti neopustil smysl pro humor, dokazuje právě jeho epitaf. Hrob můžete navštívit na hřbitově u kostela Svatého Tomáše ve Winchelsea, ve východním Sussexu ve Velké Británii.

 

magazin.cz

 

„On měl pravdu, my jsme se mýlili, ale pověsili jsme ho a on odešel na věčnost“

Tento epitaf – zrýmovaný v angličtině zní samozřejmě lépe – má na náhrobku farmář George Johnson (? – 1882). Bohužel měl smůlu, nedopatřením koupil kradeného koně a dokonce byl označen za spolupachatele. U soudu se bránil marně a brzy byl oběšen. Zanedlouho po jeho smrti ale dopadli skutečné zloděje. Soudce měl špatné svědomí a nechal vyrobit náhrobek pro nespravedlivě odsouzeného farmáře. Život mu tímto činem ale nevrátil.

 

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3