Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kdo dal jméno slavným pokrmům?

Každý asi zná salát Caesar, každý určitě ochutnal sendvič. Nikdo už ale nepřemýšlí, kde přišla tato jídla ke svým názvům.

Myslíte si, že salát Caesar má jméno po nejslavnějším antickém vojevůdci Juliu Caesarovi? Mýlíte se. V tomto článku se dozvíte, po kom se jmenují slavná jídla. Názvy jim dal buď sám kuchař, nebo slavná osobnost.

 

Našlo by se jen málo lidí, kteří nikdy v životě neochutnali sendvič. Dokážeme si ho připravit sami doma, stačí si mezi dva krajíce chleba dát oblíbenou uzeninu, sýr a kousek zeleniny a pak už jen sendvič sníst nebo zabalit s sebou na svačinu.

 

 

Kdo byl prvním tvůrcem sendviče? Kdo mu dal jméno? S nápadem dát maso mezi dva plátky chleba přišel první John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche ve druhé polovině 18. století. Po tomto anglickém šlechtici má pokrm i jméno. Hraběti ze Sandwiche prý vadilo, že mu maso vždy umastí prsty a tak řekl svému kuchaři, aby ho dával mezi dva krajíce chleba. Tak zůstaly ruce čisté. Zmínku o této příhodě bychom našli v cestopise Londýn (1770) od francouzského dobrodruha Pierra – Jeana Grosleyho (1718–1785).

 

Klasickou americkou snídani tvoří ztracená vejce s názvem Benedict. Toto jídlo tvoří houska se šunkou nebo slaninou a ztracená vejce. To vše je zalito holandskou omáčkou. Sytější snídaně snad ani neexistuje.

 

magazin.cz

 

Ztracená vejce Benedict pocházejí bezpochyby ze Spojených států amerických. Kdo dal ale tomuto výbornému pokrmu název, to přesně nikdo neví. Jméno mohlo jídlo dostat po wallstreetském makléři jménem Lemuel Benedict. Ten po jedné náročné noci roku 1894 přišel do hotelu Waldorf. Zde si poručil toast s opečenou slaninou a ztraceným vejcem. To vše chtěl zalít jemnou holandskou omáčkou. Lemuel Benedict doufal, že se tak zbaví kocoviny. Jestli se mu skutečně udělalo lépe, to nevíme. Vrchní číšník Oscar Tschirky ale toto jídlo připsal do menu hotelu a pojmenuje ho podle příjmení hosta.


Existuje ale i jiná verze příběhu o původu těchto populárních ztracených vajec. Podle ní byl pokrm vytvořen na přelomu 19. a 20. století. V té době žil zámožný bankéř Le Grand Benedict. Ten často se svou ženou navštěvoval oblíbenou restauraci Delmonico’s. Paní Benedictové ale po čase vadilo, že se neměnil jídelní lístek, byla na něm pořád stejná jídla. Jednou si tedy dáma objednala ztracená vejce se šunkou, houskou a omáčkou. Majitel hotelu Charles Ranhofer nový pokrm pojmenoval po paní Benedictové.

 

Další specialitou americké kuchyně je Salisbury steak. Ten se připravuje z mletého hovězího masa a různého koření. Přílohu tvoří většinou bramborová kaše nebo těstoviny, které jsou polité omáčkou. Tomuto steaku se podobá známý hamburger, který má ale odlišné složení.

 

 

Jméno dal steaku americký doktor James Henry Salisbury (1823 – 1905) v roce 1888. Ten takto upravený steak předepisoval svým pacientům jako lék. Jak sám doktor řekl: „Když budete jíst dobře upravené hovězí maso a vypijete před jídlem sklenici teplé vody, nebudete nikdy nemocní.“

 

V luxusních restauracích si můžete objednat francouzské palačinky s názvem Crepes Suzette. Podle originálního receptu jsou palačinky tenké přelité horkou omáčkou ze zkaramelizovaného cukru, pomeranče a koňaku. Flambují se pomerančovým likérem Grand Marnier.

 

magazin.cz

 

O původu tohoto dezertu jsou dochovány dvě verze. Palačinky měl poprvé připravit slavný francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier (1846 – 1935). Kuchař je pak pojmenoval podle francouzské herečky Suzanne Reichenbergové. V jedné divadelní hře dostala Suzanne roli služky, která připravuje právě tyto palačinky.

 

 

Podle druhé verze palačinky pojmenuje britský král Eduard VII. (1841 – 1910) v roce 1896. V tomto roce jel panovník do Monte Carla. Zde navštíví podnik Café de Paris, společnost mu dělá mladá dáma Suzette. Číšník páru přichystá flambované palačinky. Eduardovi VII. zachutnají a číšník je chce pojmenovat na počest slavného hosta. Eduard se ale zachová galantně a pojmenuje zákusek podle své partnerky.

 

Salát Caesar obdržel titul nejznámějšího a nejoblíbenějšího salátu na světě. Hlavními složkami salátu je římský salát, smažené krutony strouhaný parmazán a zálivka z kvalitního olivového oleje, česneku, citronu a vorčestrové omáčky. Dnes se do salátu často přidávají i další ingredience, i když pak už to není ten pravý salát Caesar.

 

magazin.cz

 

Salát Caesar nepochází z Itálie ani není pojmenován po Juliu Caesarovi. Tento pokrm se poprvé objevil v Mexiku, ve městě Tijuana. Zde si zařídil restauraci Caesar Cardini. Na Den nezávislosti – 4. července 1924 – bylo v restauraci tolik lidí, že začaly docházet suroviny. Caesar vzal tedy vše, co měl k dispozici a připravil z toho salát. Z nouze tedy vznikl nejslavnější salát světa.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!