Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Smrtonosné diamanty: Kdo je vlastnil, zemřel!

Diamant – drahý kámen, jehož kouzlu podlehlo mnoho vysoce postavených a bohatých lidí. Zdobí šperky pyšných žen a někteří zloději pro tento kámen neváhají riskovat své životy. A některé diamanty smrt svým majitelům přinesly.

Známým a prokletým drahým kamenem je diamant Hope (česky Naděje). Tento modrý diamant byl nalezen v Indii jako 112karátový kámen. Dnes je diamant Hope opracován na 45,52 karátů. Podle staré pověsti pochází tento drahý kámen z oka sochy, která stojí v chrámu u břehu řeky Coleroon River. V roce 1668  drahokam koupil francouzský badatel Jean – Baptiste Tavernier (1605–1689) při svém putování po Indii od jednoho místního otroka. Cestovatel odvezl diamant do své rodné Francie. Zde drahý kámen od badatele zakoupil samotný král Ludvík XIV. (1638–1715), který diamant nechal později upravit na 67,5 karátů. A od té doby se začíná lepit smůla na vlastníky diamantu.

 

Král Ludvík XIV. věnoval diamant své milence Madame de Montespan (1640–1707). Tato žena ale krále po čase omrzí a kámen se znovu ocitá v jeho rukou. Později na krátkou dobu diamant vlastnil i francouzský ministr financí Nicolas Fouquet (1615–1680). Drahého kamene si ale moc neužil, král ho nechal v roce 1661 zatknout za zpronevěru peněz. Nakonec Nicolas Fouquet zemřel ve vězení v Bastile.

 

magazin.cz

 

I samotný král Ludvík XIV. zažil zlou sílu diamantu na vlastní kůži. v krátkém čase mu zemřel syn i jeho vnuk se ženou. Král zemřel v roce 1715 na nepříjemnou nemoc gangrénu. Dalšími majitelkami diamantu se staly princezna de Lamballie a Marie Antoinetta (1755–1793). Tyto dvě ženy se staly oběťmi francouzské revoluce.

 

Po těchto nešťastných událostech se diamant na dlouhou dobu ztratil. Teprve v roce 1830 ho koupil anglický bankéř jménem Henry Thomas Hope (1807–1862). Po jeho smrti drahý kámen zdědil Francis Pelham Clinton Hope. Tomuto bankéři diamant také nepřál ve štěstí. Jeho žena, americká herečka May Yoke, ho brzy opustila a zanedlouho poté náhle zemřela. Hope se brzy dostal do finančních problémů a diamant se znovu ztratil. Po nějaké době se diamant Hope dostal neznámo odkud do rukou tureckého sultána Abdula Hamita II. (1842–1918), který ho daroval své manželce Subaye. Této ženě diamant nic dobrého nepřinesl, manžel ji totiž nechal brzy popravit. A jak dopadl sultán? Ten byl sesazen z trůnu.

 

V roce 1911 koupila diamant Evalyn Walsh McLean (1886–1947). Nádherným diamantem se chlubila až do své smrti. Poté se majitelem diamantu staly Spojené státy americké.

 

Slavný diamant Hope není jediný drahý kámen, který nosil smůlu svým majitelům. Dalším takovým drahokamem je diamant Black Orlov. Česky se mu říká Černý Orlov nebo Oko Bráhmy. Už podle názvu poznáte, že 67,5karátový diamant má černou barvu. Podle legendy tvořil kámen kdysi oko sochy boha Bráhmy v chrámu v indickém městě Mysore.Své jméno dostal diamant po svém prvním majiteli, po ruském šlechtici Grigorijeviči Orlovu. Kníže Orlov věnoval černý diamant své milence Kateřině Veliké (1729–1796), která jím vyzdobila korunovační klenoty.

 

magazin.cz

 

Diamant Black Orlov má podle pověstí na svědomí tři oběti. Ještě než kámen získal kníže Orlov, vlastnil ho perský král Nadir a arménský boháč Šafrás. Oba byli zavražděni. Třetí obětí diamantu má být jeden americký klenotník.

 

Třetím pověstným kamenem je žlutý diamant Florentin, který váží 137 karátů. Historie tohoto drahého kamene se začíná psát v roce 1657, kdy ho vlastnil šlechtický florentinský rod Medicejských. Celý tento rod patřil mezi první oběti diamantu. Poslední člen z rodu Medicejů zemřel roku 1737, byl to Gian Gastone de Medici.

 

Ve stejném roce, kdy zemřel poslední zástupce rodu Medicejů, zdědil diamant František I. Štěpán Lotrinský (1708–1765), manžel Marie Terezie (1717–1780). V té době byl drahý kámen umístěn do císařské koruny. Zanedlouho ale diamant dostala dcera Marie Terezie, Marie Antoinetta, která tak vlastnila zároveň dva zkázonosné diamanty (Florentin a Hope). Není tedy divu, že Marie Antoinetta zemřela pod gilotinou.

 

magazin.cz

 

Dalším majitelem diamantu Florentin se stal Napoleon Bonaparte (1769–1821), který ho dal své ženě Marii Louise (1791–1847). O tom, jakou smůlu přinesl diamant Napoleonovi se nemusíme dlouze zmiňovat, stačí si připomenou prohranou bitvu u Waterloo v roce 1815 a Napoleonův smutný konec na ostrově Svatá Helena. Navíc manželství Napoleona s Marií Louisou trvalo pouhé dva roky a diamant se brzy dostal zpět do vlastnictví Habsburků, kde přinášel další smůlu.

 

Nový vlastník diamantu ho opět věnuje své manželce; nyní se jedná o Františka Josefa I. a jeho ženu Elizabeth, známou pod jménem Sissi. Ta zanedlouho od přijetí drahokamu zemřela při atentátu v Ženevě. Diamant získal Karel I., který byl zároveň jeho posledním majitelem a také posledním Habsburkem na trůně. Smůla Habsburkům tedy smrtí Karla I. skončila a také se záhadně ztratil diamant Florentin.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1