Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak se na slunci neusmažit?

Léto je již pomalu za dveřmi a mnozí z nás se jistě těší, až vyrazí k vodě. Někdo se u ní chce zchladit a osvěžit, jiní se chtějí smažit s vidinou krásně bronzové kůže. Je ale opalování zdravé? A víte, jak se opalovat bez rizi

Mírné opalování není vůbec na škodu. Naopak! Sluníčko je přeci zdrojem energie. Působení jeho paprsků má kladný vliv na naše zdraví i na naší psychiku. Sami jistě víte, že pokud je v zimních obdobích dlouho zataženo, máte častěji pochmurnou náladu.

 

magazin.cz

 

Slunce nás po dlouhé zimě přímo nabíjí energií. Cítíme se díky němu silnější a vitálnější. Slunce má také pozitivní vliv na tvorbu vitamínu. Dodává nám především vápník a vitamín D, konkrétně D3 (cholekalciferol), který je důležitý pro tvorbu kostí a jejich mineralizaci. Bez působení paprsků bychom měli velký problém, protože jej získáváme převážně z nich (často tvoří až 80% denní dávky). I když se v souvislosti se sluněním obáváme rakoviny kůže, je nutné si uvědomit, že „zdravé“ slunění naopak mnohé kožní potíže zlepšuje.

 

Rozhodně je ale třeba opalování nepřehánět a používat opalovací krémy s příslušným ochranným faktorem, který přizpůsobujeme době pobytu na slunci a citlivosti naší pokožky. Citlivost pokožky na sluneční paprsky je závislá na pigmentu melaninu, který zabraňuje poškození kůže, tedy spálení. Někdo může být na sluníčku dlouho, nespálí se a opaluje se do zdravě vypadající hnědé barvy. Jiní jedinci (většinou se světlými vlasy) se spálí během krátké chvilky. Jste-li hodně citliví na sluníčko, opalujte se jen několik minut (5–10). I nejvíce odolní jedinci by ale neměli zůstávat na přímém slunci déle než 45 minut.

 

Důležité je začít s opalováním postupně. Pokud jste se ještě letos neopalovali, postačí několik málo minut, nejlépe ne na přímém slunci (tedy ne někdy kolem poledne). Začínejte pozvolna. Sice nebudete mít bronzovou kůži hned, ale alespoň nebudete v noci skuhrat bolestí způsobené popáleninami.

 

magazin.cz

 

Při výběru opalovacího krému se nesnažte za každou cenu ušetřit. Levnější výrobky vám nikdy nezaručí správnou ochranu. Nejste-li si jistí, který opalovací krém je pro vás nejlepší, informujte se v lékárně. Tam vám jistě rádi poradí. Stupnice ochranného faktoru sahá až ke stovce, to ovšem neznamená, že s těmito opalovacími krémy můžete být o tolikrát více na sluníčku než bez opalovacího krému. I s největším ochranným faktorem to se sluněním nepřehánějte!

 

Opalujete-li se dlouho a často, jsou vhodné nejrůznější krémy po opalování. Krémy po opalování vyživují a zklidňují kůži, což je důležité především v okamžiku, kdy nedodržíte doporučené postupy a přežene to s opalováním. Na přímé slunce choďte vždy jen s pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi s UV  filtrem. UV filtr je důležitý, protože zabraňuje působení UV záření. Existují UV filtry, které záření pohlcují a UV filtry, které UV záření odrážejí.

 

Ve skutečně horkých dnech vypijte 3 a více litrů tekutin – nejlépe čajů, vody, minerálek… Zkuste se vyvarovat nápojů s velkým množstvím cukru. Nepodceňujte pravidelný přísun tekutin. Dehydratace organismu je vážným oslabením zdraví.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1