Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Alkohol má i blahodárné účinky

Češi patří na první místo ve spotřebě alkoholu na osobu za rok. Kdo ale pije alkohol v malých dávkách, dělá něco dobrého pro své zdraví. Mnoho odborníků stále zkoumá, jak nám může být alkohol prospěšný.

Poměrně nedávno zveřejnili výsledky svého dlouholetého zkoumání vědci z Dánska. Podle jejich výzkumů dokáže alkohol v rozumném množství snižovat pravděpodobnost vzniku astmatu a jiných onemocnění dýchacích cest. Jako rozumné množství uvádějí dánští vědci jedno až pět piv týdně nebo čtyři sklenky vína. U lidí, kteří vypili takové množství alkoholu, byly výsledky osmiletého zkoumání nejlepší. Nejhůře v tomto výzkumu dopadli abstinenti, u několika z nich se objevily potíže dýchacího ústrojí.

 

magazin.cz

 

Většina lékařů se shoduje na tom, že jedno pivo nebo jedna sklenka vína denně je zdravá. Alkohol v tomto malém množství slouží jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Lékaři u svých pacientů, kteří si občas dopřáli trochu alkoholu, zjistili menší počet případů mozkové mrtvice, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

 

Nejvíce pozitivních výsledků přinesly výzkumy amerických lékařů, kteří se otázkou, jak působí alkohol na lidské zdraví zabývají několik let. Z amerických výzkumů vyplývá, že lidé popíjející alkohol s mírou jsou chráněni proti některým chorobám. Podle amerických odborníků se s mírným pitím alkoholu snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a to o 23 procent. Nejúčinnější prevencí vzniku Alzheimerovy nemoci je prý vypití zhruba dvou sklenic piva nebo vína za den pro muže a jedna sklenice stejného nápoje pro ženy. Zda je to pravda, to můžete vyzkoušet sami.

 

magazin.cz

 

Američtí lékaři také tvrdí, že lidé, kteří si dají sklenici alkoholu denně, netrpí tak často záněty močových cest a rakovinou ledvin. Nejlepší je proti těmto problémům pivo a víno. Pokud se teď milovníci alkoholických nápojů radují, američtí lékaři by jim vzkázali, že lepší prevencí vzniku rakoviny ledvin je zdravá strava a omezení kouření.

 

Další studie blahodárných účinků alkoholu dokazují, že alkoholické nápoje v malém množství chrání před vznikem demence. Podle vědců se riziko snižuje až o 37 procent.

 

Někteří lékaři doporučují pít sklenku vína denně pro jeho zdraví prospěšné účinky. Víno podle výzkumů snižuje hladinu cholesterolu v krvi a tak brání vzniku infarktu a ucpávání cév. Výzkumy kalifornských vědců také dokazují, že červené víno obsahuje více zdraví prospěšných látek než víno bílé. Odborníci z Kalifornie přišli na to, že červené víno výrazně snižuje riziko vzniku obávané rakoviny plic. Podle některých lékařů dokonce stačí již jedna sklenka kvalitního červeného vína za měsíc a riziko vzniku rakoviny plic je menší o dvě procenta.

 

Oblíbený alkoholický nápoj Čechů je pivo. To obsahuje spoustu látek, které výrazně prospívají lidskému zdraví. V pivu je přítomen ve značném množství vitamin B, který je dobrý pro naši pokožku, dodává nám energii, podporuje proces trávení a blahodárně působí na nervovou soustavu. V pivu bychom také našli kyselinu listovou, jež podporuje tvorbu červených krvinek a urychluje hojení ran.

 

magazin.cz

 

I přes všechny vyjmenované blahodárné účinky alkoholu bychom neměli zapomínat na škodlivé následky, které se dostaví, když to s konzumací alkoholu přeháníme. Závislost na alkoholu vzniká rychle a o zdraví prospěšných účincích se pak rozhodně nedá mluvit, alkohol v tomto případě škodí. Nadměrné pití alkoholu zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a nádorových onemocnění. Že nám alkohol zatěžuje a ničí játra, to je známý fakt. Trvale může alkohol poškodit i mozek – to v případě, že bychom pili alkohol ve velkém množství pravidelně. Neurony v mozku se tak otupí a jejich funkce se už nikdy neobnoví. Nadmíra alkoholu také často vede ke vzniku deprese.

 

Alkohol nám tedy může pomáhat i škodit – záleží na množství.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1