Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zázračný kofein

S látkou zvanou kofein se mnozí z nás setkávají každý den v podobě kávy.

Právě díky kofeinu nás ráno dokáže šálek kávy postavit na nohy. A jak na nás ještě kofein působí? Většina lidí ví právě o jednom už zmiňovaném účinku této látky. Víte, co všechno kofein dokáže?

Nejznámějším účinkem kofeinu je utlumení únavy a celkové povzbuzení – proto pije spoustu lidí na světě kávu. Kofein ale můžete do těla dodávat třeba i z čaje, čokolády nebo z fazolí, v obchodech jsou také k dostání limonády a energetické nápoje s obsahem kofeinu. Kofein v našem těle působí na centrální nervovou soustavu, a tak jsme zhruba hodinu po vypití šálku kávy aktivní a nepociťujeme únavu. Zároveň dochází v mozku k uvolnění látky zvané dopamin a my se tak můžeme lépe soustředit a zlepší se nám i paměť. Tohoto účinku kofeinu využívají zejména studenti nebo lidé pracující v noci. Kofein můžeme označit i za stimulační drogu, která je ovšem po celém světě legální a považována za bezpečnou.

magazin.cz

 

Pokud do těla dodáme kofein, zrychlí se naše tepová frekvence a zároveň dojde k rozšíření tepen a uvolnění hladkých svalů, jejichž činnost nedokážeme svou vůlí nijak ovlivnit. Všechny tyto účinky kofeinu se projeví v lepší činnosti srdce a dýchací soustavy. Lékaři dokonce doporučují pití kávy svým pacientům s astmatem. Pokud to s přísunem kofeinu do těla nepřeháníme, může nám sloužit jako prevence vzniku nádorových onemocnění.

Kofein také dokáže celkem dobře potlačit bolest. Proto se tato látka často přidává i do některých léků proti bolesti. Pokud trpíte častými bolestmi hlavy, začněte pít kávu. Je totiž dokázáno, že kofein vás může této nepříjemné bolesti zbavit. I vojáci během druhé světové války využívali kofein k tlumení bolesti. Analgetika totiž byla často nedostatkovým zbožím a tak při lehčích zraněních používali místo jiných prostředků proti bolesti silnou kávu.

magazin.cz

 

I kofein by se ale měl tělu dodávat jen v rozumných dávkách. Nadměrné pití kávy není vhodné pro nikoho z nás, nejvíce rizika však hrozí u těhotných žen nebo u osob se sklonem k srdečním chorobám (například vlivem dědičnosti). Pokud ovšem vypijete za den maximálně tři šálky kávy, nemusíte se bát, že by vám mohl kofein způsobit třeba obávaný infarkt nebo jiné zdravotní potíže. Někteří lidé jsou ale na kofein velmi citliví, a tak jim jeho přítomnost v těle způsobuje řadu problémů. Mezi ty nejčastější patří nespavost nebo potíže s trávením. Pokud se u vás tyto problémy objeví, kofein pro vás není vhodný a měli byste hledat povzbuzení v nějaké jiné látce.

Kofein zná lidstvo již od pradávna, pravděpodobně ho lidé do těla dodávali už v pravěké době kamenné. V této době ovšem naši předci nepili kávu, ale žvýkali kůru, listy nebo semena rostlin, které obsahovaly kofein. V literatuře se zprávy o nápoji zvaném káva objevily v 9. století v Persii. Na evropský kontinent se nápoj z kávových bobů dostal až v 17. století. O sto let později se káva stala oblíbeným a rozšířeným nápojem prakticky po celém světě. V 18. století se také otevíraly veřejnosti první kavárny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2