Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak barvy ovlivňují psychiku

Každý z nás má jistě svou oblíbenou barvu. Kolik z nás ale ví, že právě podle naší oblíbené barvy mohou zkušení odborníci zjistit naší povahu nebo dokáží určit, jak na nás barvy působí?

Naše chování se může měnit doslova s barvou na stěnách v místnosti. Je totiž vědecky dokázáno, že barvy silně působí na naši psychiku.

magazin.cz

 

Už z hodin výtvarné výchovy na základní škole víme, že se barvy dělí na teplé a studené. Mezi ty teplé patří například žlutá, červená, oranžová nebo hnědá. Tyto barvy podle odborníků dokáží skutečně navodit pocit tepla a dodat člověku energii. Studené barvy, jako třeba modrá nebo zelená, zase navozují pocit chladu a také klidu. Pojďme se nyní podívat, jak na nás působí jednotlivé barvy.

Pokud patří mezi vaše oblíbené barvy šedá, měli byste zbystřit. Nejenže v oblečení této barvy budete vypadat jako šedá myška, ale zmiňovaná barva na vás může negativně působit. Dlouhodobá přítomnost šedé barvy totiž může způsobit psychické potíže, v nejhorším případě těžké deprese. Odborné studie dokázaly, že lidé, kteří pracují v místnosti s šedými stěnami, nedosahují takových pracovních výsledků jako jejich kolegové v místnosti vymalované jinou barvou.

Pokud jste unaveni, vybavte si šatník kousky oblečení pastelových barev. Když si pak ještě těmito barvami vymalujete pokoj, doslova vás nabijí energií. Vy tak potom můžete dát únavě sbohem a budete aktivní po celý den.

magazin.cz

 

Chladná modrá barva nás zase často uklidní a v její blízkosti se tak cítíme dobře. Pokud často nosíte oblečení v různých odstínech modré, může se vám stát, že vás lidé na ulici osloví častěji než jiné. Modrá barva je totiž jakýsi podpůrný prostředek v komunikaci. I stydliví lidé se tak nebojí v přítomnosti modré barvy někoho oslovit.

Máte problémy s učením nebo soustředěním? Tuto potíž vám pomohou odstranit barvy, konkrétně zelené, žluté a oranžové odstíny. V pokoji vymalovaném takovými barvami váš mozek zlepší svou činnost a vy tak budete plně soustředěni na svou práci. V přítomnosti výše uvedených barev se také naplno projeví a rozvine vaše kreativní myšlení.

Jste často nervózní nebo máte z něčeho strach? Tyto negativní pocity vám mohou pomoci zmírnit nebo dokonce úplně odstranit světlé odstíny žluté barvy nebo barva meruňková. Proto se tyto odstíny také používají k vymalování stěn v kancelářích a často i v lékařských ordinacích.

magazin.cz

 

Některé barvy dokáží povzbudit naši aktivitu. Z výzkumů vyplývá, že lidé pracující v místnosti s červenými, oranžovými nebo žlutými stěnami, byli o dost aktivnější a energičtější než pracovníci v kanceláři s bíle vymalovanými stěnami.

Zodpovědní a seriózní jedinci mají často v oblibě modrou a zelenou barvu ve všech odstínech. I lidem, kteří zrovna moc zodpovědní nejsou, dokáží tyto barvy na chvíli pocit zodpovědnosti přivodit. Proto jsou často kanceláře nejrůznějších úřadů vymalovány různými odstíny zelené či modré barvy.

Všimli jste si někdy, že jsou často restaurace a cukrárny vyzdobeny doplňky fialové barvy? Některé podniky dokonce nechávají vymalovat touto barvou interiér. Důvod je prostý – fialová totiž podporuje chuť k jídlu a zároveň uklidňuje.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!