Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Magické kameny

Drahé kameny si svůj přívlastek nevysloužily náhodou.

Už od pradávna jsou totiž některé polodrahokamy považovány za téměř kouzelné – dokáží prý přinést štěstí nebo zlepšit náš zdravotní stav. Lidstvo se tak už po několik staletí dělí na dvě skupiny – buď léčivé síle kamenů věří, nebo si myslí pravý opak. Odborníci studující drahé kameny ale mluví o tom, že nám polodrahokamy mohou pomoci. Proč jejich sílu tedy nezkusit na vlastní kůži.

 

Trocha historie

V magickou sílu některých kamenů věřili už obyvatelé starověkých států. Ve starověkém Egyptě se polodrahokamy používaly k léčení nemocných. Archeologové dokonce našli takové kameny i s vyrytými symboly, které měly léčivou sílu ještě zvyšovat. Z pozůstatků starověké Indie zase víme o zvláštních léčivých roztocích, což byla vlastně voda, ve které se namáčely kameny. Tyto kouzelné vodičky z kamenů se pak natíraly například na poranění. S příchodem středověku se polodrahokamy mezi obyvatelstvem rozšířily a věřilo se v jejich magickou sílu. Lidé pomocí drahých kamenů neuzdravovali jen nemocné osoby, ale odháněli i zlé duchy a síly. Léčivé kameny byly mezi lidem oblíbeny až do 19. století, kdy se pozvolna přestávalo věřit v nějakou magickou sílu, která by je měla provázet. Dnes se o drahých kamenech můžeme dozvědět ve spoustě odborných publikacích, kde se dozvíme, co všechno tyto kameny dokáží. Vybrat si tedy můžete opravdu ten pravý. V tomto článku najdete jen některé z nich, zbytek si můžete dohledat v knihách zabývajících se tímto tématem.

magazin.cz

 

 

Křišťál

Tento čirý kámen označili odborníci za ten nejléčivější na světě. Spolehlivě vám totiž prý z těla vytáhne jakoukoli bolest. Zároveň se křišťál označuje jako kámen čistoty a duchovního poznání. Za tímto účelem byl už v dávné minulosti používán buddhisty. Tento polodrahokam dokáže člověku vzít negativní energii a zároveň mu dodat tu pozitivní. S pomocí křišťálu mohou zmizet i naše zdravotní problémy, jako jsou třeba potíže se štítnou žlázou, srdeční choroby, nemoci krve a dýchací soustavy a také se upraví naše zažívání. Nejvíce se léčivé účinky křišťálu projeví při bolestech hlavy, vysokých teplotách, nevolnosti a při onemocnění kůže. Uzdravovat může i voda, ve které kámen vylouhujeme.

 

 

Růženín

Růženín nám pomáhá při potížích s láskou, v oblasti vztahů, citů a také přátelství. Pomocí tohoto kamene můžeme prý poznat a udržet si opravdovou lásku. Tento růžově zbarvený drahý kámen také podporuje naši trpělivost. Někteří lidé se díky růženínu naučili i odpouštět. Negativní energii v našem těle pomáhá kámen nahradit láskou. Kromě citových záležitostí působí růženín i na jiné věci. Naše tělo prakticky desinfikuje od všech nečistot, léčí nemoci ledvin a močových cest, působí příznivě na činnost plic, jater, srdce a pohlavních orgánů. Některým jedincům zase polodrahokam odstranil deprese.

 

Akvamarín

Tento kámen by vám měl přinést do života radost, klid a štěstí, které se projeví zejména ve vztazích. Akvamaríny se také používají při meditacích, dokáží totiž navodit pocit klidu a vnitřní rovnováhy. Je kamenem odvahy a klidné mysli. Zároveň nás dokáže zbavit stresu a strachu. Jako léčivý polodrahokam má všestranné využití – pomáhá při problémech se žaludkem a dýchacími cestami, také chrání náš zrak.

 

Citrín

Pozitivních účinků má tento žlutý a někdy nahnědlý polodrahokam opravdu mnoho. Podle některých odborníků nám může pomoci k úspěchu a bohatství. Svému majiteli citrín zajistí i štěstí a pozitivní energii. Dokáže také odstranit potíže se spánkem, jako je nespavost nebo zlé sny. Léčitelé kámen využívají k povzbuzení činnosti trávicí soustavy, při nemocech ledvin a močových cest a problémech se zrakem. Ženám citrín pomáhá odstranit celulitidu a menstruační potíže, také udržuje hormonální rovnováhu.

 

Ametyst

Ametyst si v minulosti oblíbila zejména šlechta. Dnes je dostupný pro každého a poskytne mu tak všechny své magické účinky. Polodrahokam nás ochrání na každém kroku a zároveň dokáže léčit. Podobně jako citrín působí příznivě na správný spánek, blokuje příchod nočních můr a nechá vyniknout jen dobré sny. Vlastník ametystu si jím zaručí klid, zabrání vzniku stresu nebo strachu. Všechny negativní emoce rázem zmizí. Pokud máte problémy se soustředěním nebo pamětí, pořiďte si právě ametyst. Jako lék zase poslouží při hojení ran, bolestech hlavy, selhání imunity, nemocech dýchacích cest a žaludku. Ametyst lze také označit za kámen optimismu.

magazin.cz

 

Hematit

Šedý kámen se stříbrnými odlesky se využívá hlavně při nejrůznějších onemocněních – hematit je totiž dokáže dostat z těla ven. Majitel takového polodrahokamu také dosáhne tělesné a duševní harmonie. Kámen působí proti všem negativním energiím. S hematitem v ruce se také budete lépe učit a více si toho zapamatujete. Také nám může pomoci při odstraňování špatných návyků, například kouření.

 

Tygří oko

Už od pradávna se tento drahý kámen používal jako talisman, který nositele ochraňoval před zlem. Mezi jeho účinky patří dodávání síly a energie i záruka bohatství. Tygří oko také posiluje sebevědomí a zabraňuje vzniku depresí a jiných psychických potíží. I dnes slouží tento polodrahokam jako talisman, mnohé lidí doprovází na důležitých jednáních nebo zkouškách a prý skutečně nosí štěstí.

 

Měsíční kámen

Polodrahokam, který by se dal nazvat kamenem lásky. Měsíční kámen tento cit přitahuje a pokud už dokázal vytvořit zamilovaný pár, zajišťuje šťastný vztah, protože zabraňuje vzniku partnerských sporů. Kámen se také řadí k té skupině polodrahokamů, které odstraňují potíže se spánkem. Pokud si tedy dáte pod polštář měsíční kámen, budete spát jako dudek. Některým ženám pomáhal i při problémech s otěhotněním a již v samotném jiném stavu.

 

Tyrkys

Drahý kámen působí pozitivně na náš imunitní systém. Také snižuje riziko vzniku zánětlivých onemocnění. V minulosti byl tento polodrahokam pokládán za posvátnou věc, která měla chránit lidské zdraví. Také prý přináší štěstí, a proto ho s sebou berou lidé na daleké cesty. Tyrkys navozuje vnitřní harmonii a zmírňuje depresivní stavy. Pokud se bojíte hovořit na veřejnosti, tyrkys vám tento problém pomůže odstranit. Ve vztazích zase povzbuzuje lásku.

 

Obsidián

Obsidián vytahuje věci ukryté v našem podvědomí. Už v minulosti se nosil jako ochrana před zlem. Pomáhá nositeli se správně rozhodnout při důležitých zkouškách. Kámen také upravuje naše zažívání a působí i jako přírodní afrodiziakum. Na obsidián si ale musíme dát pozor, některým citlivým lidem dokáže způsobit deprese.

 

Topaz

Tento polodrahokam ničí všechny negativní energie a emoce. Také ochraňuje naše zdraví, působí především při problémech s trávením nebo s poruchou příjmu potravy. Hodí se i pro jedince, kteří se bojí komunikovat s okolím nebo mají problémy v oblasti citových vztahů. Všeobecně vzato, topaz nám do života přinese klid a pohodu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!