Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Útok na chřipku

Podzim nám nemilosrdně zaklepal na dveře. Je to období nachlazení, chřipek a oslabené imunity, přesto můžeme tělo ochránit – pomocí vitamínů.

V tomto období bychom se měli zaměřit na nákup zeleniny a ovoce obsahující nejvíce vitamínů. Nejvýznamnějším vitamínem je vitamín C, který má výrazné účinky na nachlazení. Vysoké množství najdeme třeba v šípku, citronech a ostatních citrusech, jahodách, rajčatech, červené paprice a brokolici. Velké množství vitamínu C najdeme také v bramborách, pokud je však opatrně zpracujeme. Uskladnění a zpracování zeleniny a ovoce je velice důležité pro zachování vitamínů. Nejlépe je uskladňovat v chladničce, mrazničce, spíži či sklepě. Rozhodně nenecháváme ovoce na stole, kde nám spíše slouží jako dekorace. Teplo a světlo odbourávají vitamíny. Na zřetel bereme také vzhled a stav ovoce a zeleniny. I když ovoce vypadá ještě pěkně, neznamená to, že má v sobě stále spoustu vitamínů.

magazin.cz

 

Také proces zpracování a očištění má své podmínky. Omýváme zásadně jen celé kusy ovoce, pokud možno velmi krátce a pod studenou vodou. Při zpracování dbáme na to, aby bylo použité nádobí pouze z materiálů jako je nerez, sklo, porcelán a smalt, ovšem nesmí být žádným způsobem porušeno. Při tepelné úpravě je vhodný teflon.

Některé druhy zeleniny tepelně a za použití náčiní neupravujeme vůbec. Například listové saláty nikdy nekrájíme, pouze trháme, tím dosáhneme zachování nejvyššího možného zachování zdroje vitamínů. Brambory jsou potravinou, která velmi rychle ztrácí zásoby vitamínu C, a proto s nimi zacházíme opatrně. Rozhodně je nikdy předem nenamáčíme do vody, krájíme je na velké kusy, protože čím vícekrát zasáhneme nožem do brambory, tím více vitamínu ztratí. Nikdy je nevaříme tím způsobem, že bychom je vložili do studené vody a uvařili doměkka. Vždy je vkládáme až do vařící vody, které je v hrnci pouze tolik, aby brambory byly ponořené. Nejkvalitnější tepelnou úpravou pro zachování vitamínů je vaření v páře.

magazin.cz

 

Proti nachlazení účinně pomáhají také vitamíny A, E, B6, rozhodně nesmíme opomenout ani důležité prvky jako je železo, kyselina listová a zinek. Tyto potřebné látky najdeme v potravinách v bohatém zastoupení, například vitamín E v paprice, kukuřici, rajčatech, obilných klíčcích, oříšcích, špenátu a luštěninách. Vitamín A je zastoupen v mrkvi, petrželové nati, listové zelenině, třešních, červené řepě, meruňkách, vejcích, mléčných výrobcích, rybím tuku a v játrech. Vitamín B6 je obsažen v pšeničných klíčcích, játrech, rybách, sójových bobech, oříšcích, kapustě a jiné listové zelenině. Důležitá je pro lidský organismus také kyselina listová, kterou najdeme v kapustě a jiné tmavě zelené zelenině, játrech, žloutku, dýních, luštěninách, mrkvi a celozrnných obilninách. Posledním důležitým zachráncem proti chřipce je železo, které je velmi důležité pro celkové posílení organismu. Železo najdeme ve většině druhů ovoce a zeleniny, v obilovinách a mase.

Můžeme se snažit sebevíc, ale někdy se nachlazení a chřipce prostě neubráníme. Jako první se nabízí tradiční slepičí vývar se spoustou zeleniny, včetně cibule a česneku. Dále pak pomáhá zázvorový čaj. Ten si připravíme snadno. Nastrouháme si 2 lžíce čerstvého zázvoru a přelijeme do šálku horkou vodou. Necháme 5–10 minut odstát, pak přecedíme a ochutíme medem. Na ucpaný nos pomáhá ostré (třeba chilli papričky, křen nebo česnek).

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!