Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vynálezy, které šetří vodu

Co si budeme povídat – ekonomická krize se Evropy (a nejen jí) drží jako klíště a většina smrtelníků má hluboko do kapsy. Není proto divu, že se množí nápady, jak ušetřit. Tyto vynálezy by měly snížit spotřebu vody

Pračka zbytečných výdajů

Pohled na tento koutek není zrovna dvakrát sympatický. Pokud ale překousnete poněkud náročnější úpravu interiéru, máte možnost vyzkoušet unikátní Washup koncept, který pracuje s myšlenkou, jak úsporně použít vodu z pračky (samozřejmě po pečlivém vyprání vašeho oblečení) ke splachování. Vynálezci tohoto „chytrého WC“ však zapomněli na jednu praktickou věc – buben prací mašinky je těsně nad záchodem, takže při manipulaci se svršky se může stát, že některé z nich skončí v míse.

 

Sprcha a pračka v jednom

Čistota je prý půl zdraví, tohoto rčení se chytli i puntičkářští Britové, kteří vymysleli vynález s názvem „Washit“. Jde o křížence sprchy a pračky v jednom. Použití je jednoduché – nejdříve dáte prádlo do pračky a pak se zavřete do kabinky a vycídíte se dorůžova. Vtip je v tom, že voda, kterou použijete na svou tělesnou hygienu je vzápětí odváděna do pračky, kde slouží pro první přepláchnutí prádla. Tento přístroj je zamýšlen jak pro domácí, tak i veřejné využití a prý ušetří několik desítek litrů vody.

magazin.cz

 

Hit od protinožců: Odnímatelný dřez

V Austrálii se snaží šetřit vodou po svém. Šedesátiletý farmář Hughie Alexander před pár lety vymyslel odnímatelný kuchyňský dřez. Ten můžete používat jako klasický dřez pouze s tím rozdílem, že voda, kterou použijete není odváděna do potrubí, ale dá se použít (stačí, když uvolníte špunt v odtoku) na různé další činnosti. Čistší (nechemická) voda třeba na zalévání květin, jiná – s obsahem  saponátu – třeba na oplach schodů či auta... Ačkoli se vám tento produkt může zdát zvláštní, u protinožců má velkou popularitu, protože prý šetří až 80 % stočného.

magazin.cz
magazin.cz

 

Deštník jako azyl pro kytky

Designér Andrew Leinonen vynalezl multifunkční, ekologický deštík, který pojmenoval Filterbrella. O co jde?  Tento deštník je vyroben z takzvaných PLA plastů, které jsou coby odpad  rozložitelné, třeba jako dřevo nebo papír. Při dešti stéká veškerá voda do držáku, kde  je umístěn kyslíkový filtr. Deštík se pak dá zakopat do země a v jeho rukojeti se sběrnou vodou může být zasazena rostlinka. Zatím tento koncept není k mání, do budoucna se však o výrobě Filterbrelly uvažuje.

 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!