Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Nejdražší káva je z výkalů

Jste „kafaři“? Tak vězte, že u té nejkvalitnější kávy se používají i zvířecí výkaly. Jak to?

Kilo kávy – jeden průměrný český plat

Tento scénář se týká kávy, která nese název Black Ivory Coffee. Její výroba začíná u kávových bobů, které jsou pozřeny thajskými slony. Co ze slonů vypadne, se používá jako vzácná surovina k výrobě nejluxusnější a nejdražší kávy na světě. Její cena se pohybuje kolem 1100 dolarů (tedy přes 21 000 korun) za kilogram.

magazin.cz

 

Káva bez hořké chuti

Není divu, že tato lahůdka se nedostává do běžných domácností, servíruje se pouze na čtyřech místech světa – tři jsou na Maledivách, jedno je v Thajsku. Lidé, kteří tuto kávu ochutnají, se k ní prý rádi vrací. Co je na tomto černém nápoji tak zvláštního? Mluvčí Anatara Resorutu, kde tento způsob přípravy vynalezli, tvrdí, že jejich káva je zkrátka jiná. Můžou za to právě sloni – v jejich břiše se při trávení uvolňují enzymy, které v kávových bobech ničí protein (ten způsobuje onu známou hořkou chuť). Šálek Black Ivory Caffee proto „nedrhne na jazyku“, můžete si ho dopřát v různých příchutích, například v čokoládové, oříškové, kořeněné nebo malinové.

 

Velké menu, malý zisk

Přestože jeden šálek vyjde zhruba na 50 dolarů (skoro 1000 Kč), tato cena má své opodstatnění. Podle nadace Golden Triangle Asian Elephant Foundation jsou náklady na zvířata velmi vysoké.
Sloni jsou krmeni výhradně thajskou arabikou. Denně každý z nich spořádá 32 kilogramů kávových bobů, z nichž se na výrobu kávy na konci sloního trávení použije jen necelý kilogram.

 

Poklady cibetky

Případ drahé „sloní kávy“ není ojedinělý. I další luxusní verze tohoto černého nápoje jsou vytvářeny ze zvířecích výkalů. Například indonéská káva Kopi Luwak (kilo stojí 600 dolarů, téměř 12 000 Kč) se vyrábí z výkalů kunovité šelmy cibetky, která se živí malými savci, hmyzem, ovocem a také kávou. Trus cibetky pak sbírají zdejší domorodci, kteří z něj vyjmou zrnka kávy, jež prodávají výrobcům Kopi Luwak.

magazin.cz

 

Sladší chuť ráje

Příběh kávy Kopi Luwak má dlouhou historii. Údajně ji zapříčinili zdejší domorodci, když před několika staletími odolávali zákazu holandských plantážníků, kteří jim zakazovali kávu konzumovat. Místní lidé si však našli způsob, jak sek ní dostat, používali kávu z cibetčího trusu. Tajemství kávy Kopi Luwak je stejné jako u  Black Ivory Coffee – díky tomu, že prošla trávicím procesem v břiše zvířete, už není hořká.

magazin.cz

 

Cibetka je neochočitelná

Tyto šelmy nejsou nikterak vzácné a je jich na světě poměrně dost. Pár výrobců kávy se pokoušelo zvířata pěstovat v zajetí, ale cibetky za mřížemi zkrátka kávové boby nejedí. Proč? Jakoby tušily, že by to byl jejich konec svobody. Lidem proto nezbývá nic jiného, než pokorně sbírat to, co cibetka v přírodě zanechala...


magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1