Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nechte se namasírovat!

Víte jakou masáž si vybrat? Klasickou, thajskou, reflexní, lymfatickou či masáž horkými kameny?

Klasická masáž

Klasická masáž využívá tlaku, tření, hnětení nebo vytřásání svalových partií. Docílíme tím výrazného prokrvení zpracované oblasti, urychlení odstranění kyseliny mléčné ze svalů, odstranění svalových spasmů a uvolnění svalů, snížení stresu a zmírnění napětí, dochází podpoře činnosti lymfatického systému. První masáž může přinést rozbolavění svalů jako při cvičení, když tělo reaguje na námahu. Navíc se rozruší svalové struktury, které nejsou v pořádku, což přiměje tělo k opravným akcím. Při dalších masážích nepříjemné pocity vymizí a tkáně se ustálí v lepším stavu.

 

Thajská masáž

Jde o ucelenou soustavu cviků spojenou s aktivací energetických center pomocí akupresurních bodů. Kombinuje se protahování různých částí těla a mačkání tlakových bodů. Mačkáním tlakových bodů se posílí činnost vnitřních orgánů, čímž se zvýší celková odolnost organismu. Masáž se provádí přes oblečení, vhodné jsou nejlépe dlouhé kalhoty z tenké, měkké látky a tričko. Masáž probíhá na masážním lehátku nebo na matraci speciálně k tomuto účelu vyrobené, začíná se od chodidel, kde je velké množství reflexních plošek, jejichž promasírováním se uvolní problematická místa. Pokračuje se nohama v poloze na zádech přes břicho a horní končetiny, pak přijde na řadu poloha na boku a na břiše, zakončení přichází vsedě.

magazin.cz

 

Reflexní masáže

Reflexní terapie vycházejí ze známého poznatku, že na všech zakončeních lidského těla existují reflexní plošky, které odpovídají příslušným orgánům nebo oblastem těla. Na chodidlech je přesná mapa celého těla, což můžeme využít k diagnostice, prevenci a nápravě potíží našeho organismu. Reflexní terapií lze zlepšit celkovou látkovou výměnu, ovlivnit bolesti zad, urychlit hojení při úrazu a zlepšit odolnost těla.

magazin.cz

 

Havajská masáž

Havajská masáž je založena na práci masérových prstů, dlaní, předloktí i loktů. Dlouhé, jemné tahy se plynule a rytmicky střídají se silnějšími tlaky, přičemž dochází k hluboké relaxaci po stránce tělesné i psychické. Velmi účinně uvolňuje svalové spasmy a odlehčuje bolesti.

 

Masáž horkými kameny

Tato masáž využívá 53 horkých, černých, hladkých, leštěných kamenů o velikosti dlaně, které se nahřívají ve vodní lázni na 55 stupňů a poté se postupně pokládají na tělo. Teplo kamenů a jejich vlnění působí na meridiány vedoucí od konečků prstů na nohou a na rukou ke všem vnitřním orgánům našeho těla. Kvůli zdravotním potížím bývají často meridiány zablokované a neprůchodné a energie nemůže v těle proudit, což dokáže masáž horkými kameny zvrátit. Někdy se kombinuje používání studených a teplých kamenů, které se na těle střídají  v umístění a tím usnadňují rozproudění krve, které se lépe okysličuje, čímž dochází k hloubkové relaxaci organismu. Masáž horkými kameny si musí odpustit diabetici, epileptici, nemocní kardiovaskulárními chorobami, těhotné a menstruující ženy.

magazin.cz

 

Lymfatické masáže

Je to hmatová technika orientovaná na lymfatický systém, jejíž cílem je zlepšit odtok lymfy a tím pádem zlepšit odvod toxických látek z těla. Lymfa totiž nemá svojí vlastní pumpu, proto ji rozpohybuje pouze pohyb nebo masáž. Lymfatická masáž je také vhodná pro ošetření unavených končetin a zlepšuje nejenom celulitidu, ale pokožku celého těla vůbec. Zvyšuje imunitu a detoxikaci organismu. Používá se k ošetření otokových stavů, při těžkých nohách, prevence proti nádorovým onemocněním a migrénám. Masér provádí masáž malým tlakem, většinou v tomto pořadí- nejprve reflexně na chodidle ošetří ledviny a lymfatické uzliny, pak vyprázdní uzliny pomalým krouživým pohybem, dále je na řadě vyprázdnění tříselných uzlin a následují velkoplošné hmaty, které jsou pomalé, kruhovité, jemné a směřující vždy do uzlin. Lymfatická masáž se nesmí provádět při akutních virových nebo bakteriálních onemocněních, otocích způsobených onemocněním srdce, jater, ledvin a při akutních žilních onemocněních. Tato masáž se provádí na celém těle nebo jen na vybraných částech (nohy, ruce, hlava a krk).

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!