Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak se zdravě stravovat? Všem nesmyslům nevěřte!

Kdo si tedy chce zajistit zdraví, změní svůj jídelníček k lepšímu a připravuje pokrmy tím správným způsobem. I v oblasti zdravého stravování ale existuje mnoho mýtů, které dodržuje více lidí, něž bychom čekali.

Jedním z rozšířených mýtů poslední doby souvisí se zdravou úpravou masa. Abychom během přípravy pokrmu nedovolili škodlivým bakteriím se rozmnožovat, neměli bychom maso krájet na prkénku. Autor této teorie počítal s tím, že v rýhách po nožích ve dřevěných prkénkách zůstane šťáva z masa a s ní i bakterie. Pokud tedy sníme další potraviny krájené na takovém prkénku, dostanou se do těla i škodlivé látky. Proti tomuto názoru se postavil odborník Dean O. Cliver se svými pokusy z let 1994 až 1996. Během nich krájel maso na deseti dřevěných prkénkách a čtyřech plastových. Z výsledků vyplývá, že všechny bakterie lze z prkénka odstranit důkladným umytím. Pokud tedy dbáte na čistotu nádobí, nemusíte se žádných škodlivin bát.

magazin.cz

 

Mnoho lidí, kteří se chtějí zdravě stravovat nebo třeba shodit pár kilo, kupuje jenom potraviny s nízkým obsahem tuku. Z nízkotučných potravin, třeba jogurtů, sice do těla nedostanete tuky, ale jiné látky, kterými je výrobci nahrazují. Často tak s potravinami sníte i sodík nebo velké množství cukru. K hubnutí vám tedy výrobky s nízkým obsahem tuku rozhodně nepomohou. Naše tělo naopak tuk potřebuje, pokud ho není zrovna extrémní množství. Právě na tuky se totiž váží některé látky nezbytné pro život. Dětem bychom rozhodně neměli dávat nízkotučné potraviny. Bez přísunu tuku by děti neměly dostatečné množství energie a hrozily by jim růstové a vývojové vady.

I v televizních reklamách nám doporučují mléko pro zdraví kostí a zubů. Právě z mléčných výrobků dostaneme do těla nezbytný vápník. Kvůli tomu ale nemusíme nutně takové pokrmy konzumovat. Vápník najdeme i v jiných potravinách, je obsažen ve značném množství v rybách, celeru, fazolích, kapustě, brokolici nebo v sójových výrobcích. Pro zdraví našich kostí bychom do těla kromě vápníku měli dodávat i vitamin K. Jeho zdrojem je listová zelenina. V jídelníčku nesmí také chybět brambory, mandle nebo ovesné vločky, které obsahují značné množství hořčíku. Teprve přísun všech výše vyjmenovaných látek je tou pravou prevencí vzniku osteoporózy, která způsobuje řídnutí kostí.

magazin.cz

 

Že je příjem tekutin důležitý, to ví každý. Ale názory o tom, že bychom měli za den vypít až tři litry vody, jsou přehnané. Podle lékařů nám bohatě stačí, když doplníme jeden a půl litru tekutin. Množství se také samozřejmě mění v závislosti na tělesném vzrůstu a zdravotním stavu. Pro lidské tělo je nejlepší čistá voda. Tou také uhasíte žízeň lépe než třeba slazenými nápoji.

Často doporučovanou radou při zvýšení cholesterolu v krvi je vyřadit z jídelníčku vejce. Ty totiž prý obsahují cholesterol a s jejich konzumací by se to tedy nemělo přehánět. To vše ale není pravda! Vejce jsou zdrojem jen velmi malého, takřka  zanedbatelného množství cholesterolu, které nám rozhodně neublíží. Pokud přestanete vejce konzumovat, zůstane hladina cholesterolu stejná a přijdete také a spoustu důležitých vitaminů. Ve vejcích totiž najdeme třeba vitaminy skupiny B, D, E a velké množství železa a kyseliny listové. Dále je zde zastoupen zinek a fosfor. Vejce lze tedy řadit mezi docela zdravé potraviny.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!