Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak v zimě pečovat o popraskané rty

Krásné a zdravé rty jsou jedním z atributů ženské krásy. Kolik hereček, zpěvaček, ale i mnoho jiných „obyčejných“ žen si je dává upravit tak, aby odpovídaly dnešním měřítkům ženské krásy.

Rty však musí být hlavně zdravé. To je základ. V extrémních podmínkách (zima, mráz, slunce) se mohou vysušit a následně popraskat. Také různé nemoci nám mohou přivodit popraskání rtů.

 

Existuje mnoho balzámů na rty s přírodními prostředky, např. s aloe vera, heřmánkem, medem, které rty zvláčňují a chrání. Pro nastávající zimu bychom si měli pořídit ochranný balzám na rty pro zimní období a nosit jej stále u sebe. Hlavně při zimních sportech a turistice musíme své rty dobře chránit. Již naši předkové chránili své rty proti popraskání jelením lojem. Dodnes tuto tyčinku můžeme koupit ve většině drogerií. Pokud nemáte při ruce balzám na rty, použijeme na rty mastný krém.

magazin.cz

 

Medový balzám na rty obsahuje pravý včelí med. Chrání, regeneruje a zvlhčuje rty a zabraňuje jejich vysoušení. Rovněž urychluje hojení popraskaných rtů a koutků, působí proti oparům ve všech stádiích a snižuje jejich bolestivost a hojení. Ženy, používající rtěnky, by měly mít rty v pořádku, protože i rtěnky rty vyživují a chrání. Některé rtěnky obsahují vitamíny – A, E, aloe, šípek …a po nich vypadají naše rty jako satén. Módní jsou nyní lesky na rty, které se vyrábějí v mnoha odstínech, obohaceny jsou rovněž zvláčňujícími přísadami a vitamíny.

 

Maska z medu:

Na popraskané rty naneste včelí med a nechte ho působit 15 až 20 minut. Po té ho setřete. V této kůře pokračujte každý den až do úplného zhojení. Lépe je však masku občas nanést i preventivně. Nic tím nezkazíte a budete se těšit z krásných a zdravých rtů.

Propolisová tinktura:

Na potírání popraskaných rtů je vhodná i propolisová tinktura, která má dezinfekční účinky.

 

Pokud chcete předejít popraskaným rtům, je vhodná jejich masáž zubním kartáčkem a následné namazání mastným krémem. Rty se tak prokrví, vypadají svěže a nebudou mít sklon k popraskání. Masáž je nejvhodnější provádět před spánkem, aby se mohl krém na rtech dostatečně vstřebat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1