Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Přečkejte zimu s bylinkami

Patříte mezi zastánce přírodní léčby a na bylinky nedáte dopustit? Víte ale, kdy je sbírat, co z nich připravit a hlavně jak?

Pokud nechcete hned při prvních příznacích sahat po tabletách, jsou na řadě bylinky. Z nich můžeme připravit nejenom čaj, ale i koupele, tinktury a zábaly. Poradíme vám, jak co připravit a jaká je vhodná doba pro sběr, pokud si chcete natrhat a usušit bylinky sami.

 

Čaje

Nejpoužívanější způsob přípravy bylinek. Ty přelijeme vařící vodou a necháme vylouhovat. Nesmíme přitom zapomenout, že čím jsou bylinky déle usušené, tím je doba louhování větší.

magazin.cz

 

Tinktura

Nádobu, která se dá uzavřít, naplníme celou bylinkami a zalijeme 40% režnou. Přibližně na 14 dní položíme naplněnou a dobře uzavřenou nádobu na suché a teplé místo a občas protřepeme. Po uplynutí potřebné doby scedíme a uskladníme nejlépe v lednici. Tinkturu můžeme zředit v čaji nebo užívat po kapkách, je vhodná na obklady i masáže.

 

Bylinková koupel

Na tuto koupel potřebujeme přibližně 7 litrů čerstvých nebo 200g sušených bylinek. Ty necháme přes noc vyluhovat ve studené vodě. Pak je scedíme, zahřejeme a vlijeme do koupele. Po 20 minutách ve vaně se neosušujeme, ale vklouzneme do županu a pak na hodinku do postele.

magazin.cz

 

Sedací koupel

Příprava je stejná jako v předešlém případě, jen množství bylinek je poloviční. Při sedací koupeli nám voda dosahuje až nad ledviny.

 

Bylinkový zábal

Bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, nasypeme do síta, položíme na hrnec s vařící vodou a přikryjeme. Počkáme, dokud bylinky nezměknou a nezteplají. Pak je zabalené do ručníku přiložíme na potřebné místo a ještě zabalíme do deky, aby nevznikl pocit chladna nebo zimy. Necháme působit podle potřeby, pokud jsme pořádně v teple, tak třeba i přes noc.

 

A na co se hodí, která bylinka?

Nachlazení: černý bez, jitrocel kopinatý, lipový květ

Odkašlávání: fenykl, bez černý, jitrocel, podběl, sedmikráska, yzop

Revmatismus: kopřiva, bříza, máta peprná, bez černý, kozlík lékařský, benedikt, jehlice, řepík, tužebník, jahodník, řebříček, ořešák, křen, vřes, prvosenka, vrba, jírovec

Rýma: jitrocel, cibule, heřmánek, křen, borůvčí, bazalka, lípa, citroník

Snížení teploty, chřipka, rýma: černý bez

Ústní dutina: heřmánek, řepík, borůvka, dub, jahodník, šalvěj, divizna, lípa, proskurník

 

Rostliny se sbírají v době, kdy obsahují největší podíl léčivých látek, což znamená, že

- listy sbíráme před a po odkvětu

- květy na začátku kvetení

- kořen na začátku jara

- plody v době zralosti

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!