Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Věděli jste, že po ovoci nezhubnete?

Žijete s představou, že ovoce nemůže uškodit vaší postavě? Omyl! Opak je bohužel pravdou.

Ovocné plody mají velké množství předností, kterých si ceníme. Obsahují celou řadu vitamínů (vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B a další), enzymy, minerální látky (železo, vápník, draslík, hořčík a jiné), také buničinu (vlákninu), sacharidy a pektiny. Tyto klady ještě umocňuje jeho skvělá chuť. V ovoci jsou tyto látky obsažené v ideálním poměru, proto je nelze úplně adekvátně nahradit různými potravinovými doplňky.

Snad jedinou nevýhodou ovoce jsou kalorie, které obsahuje. Rozhodně se nad nimi nepohoršujme, jsou pro život člověka důležité, ale jejich příjem se dá regulovat. Obsah kalorií v ovoci samozřejmě není stejný. Dužnaté plody obsahují malé množství tuků a bílkovin a mají tedy nízkou energetickou hodnotu. Nejvíce kalorické ovocné bomby jsou banány, višně, hrozny a švestky. Obsahují totiž vysoký podíl cukru. Mezi méně kalorické ovoce patří melouny, jahody, pomeranče, grepy, meruňky.

magazin.cz

 

Pokud budeme chtít zahnat chuť na sladké ovocem, tak bychom si určitě neměli dopřávat velkou svačinku v podobě trsu hroznového vína či několika banánů. Neznamená to ale, že takové ovoce máme vynechat ze svého jídelníčku. Místo sladkostí anebo hromady ovoce si raději k svačině připravme oblíbený druh ovoce v menším množství s bílým jogurtem či neochuceným tvarohem. Tato kombinace nás zasytí více než jen samotné ovoce.

Kalorie jsou sice v ovoci obsaženy ve větší míře než třeba v zelenině, ale jejich množství je daleko menší než třeba v pečivu, masu či luštěninách. K dispozici našim chuťovým buňkám jsou také ovocně šťávy a sušené ovoce. Sušené ovoce dokáže zahnat chuť na sladké, ale zároveň nás nenasytí. Takže pozor na kalorie obsažené v takovém ovoci, obsahuje jich čtyřikrát více než ovoce čerstvé.

Podíl energetických hodnot v ovocných šťávách není také zrovna malý, ideálním řešením je jejich ředění vodou. Měli bychom jíst různé ovoce. Určitě se neomezovat jen na jediný druh. Dokonalostí pro spojení několika ovocných plodů jsou ovocné saláty. Díky těmto salátům si můžeme udržet přísun přírodních látek do našeho těla a v kombinaci s cvičením i kondici.

magazin.cz

 

Co to vlastně kalorie jsou?

Potraviny se měří a vypočítávají podle své energetické hodnoty. Měrnou jednotkou je přitom kilokalorie, resp. kilojoule. Mluvíme-li o kaloriích, máme tím na mysli kilokalorie (kcal). Denní základní potřebu energie je možno si přibližně vypočítat. Spotřeba energie se v průběhu života snižuje.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!